2024-02-07 | 2 min läsning

Ullevis bärlinor ska testas på labb

Ullevi är en välkänd arena som tagit emot tusentals besökare i 66 år. Foto: Higab
2024-02-07 | 2 min läsning
Ullevis bärlinor ska testas på labb
Hur lång livslängd har Ullevis läktartak? Forskningsinstitutet Rise ska nu undersöka två av 28 bärlinor genom att bland annat dra ut dem till bristningsgränsen.

Vindar, regn och hoppande konsertbesökare är några av de saker som läktartaket på Ullevi ska klara av. Det som håller uppe taket är de 28 bärlinor som installerades 1958. För att avgöra livslängden på bärlinorna ska man nu göra fysiska tester.

“Ska dras till sin bristningsgräns”

– Ullevi är en modern Göteborgsklassiker som vi årligen vårdar och utvecklar. Två av bärlinorna har nu bytts ut och kommer att skickas i väg på labb. Där kommer de att dras till sin bristningsgräns för att bedöma hållfastheten, säger Johan Lindblad, projektledare på Higab.

Foto: Higab

Det är forskningsinstitutet Rise som ska testa de två linorna. Utöver att dra linorna till sin bristningsgräns ska man också kapa fästena i flera delar för att avgöra om det finns någon korrosion eller annan påverkan. Alla tester ska vara genomförda i mars.

– Förr eller senare kommer alla bärlinor att bytas och sannolikt byter vi så många som möjligt vid samma tillfälle, då det är ett omfattande projekt. Det kommer att anpassas efter verksamheten på Ullevi.  Planeringen för detta kommer att baseras på de kommande testresultaten, säger Johan Lindblad.

Läs mer: HigabPrenumerera så du inte missar något nytt!