LPA startade för drygt ett år sedan och är ett samarbete mellan Studium, stadsdelsförvaltningarna och valideringscentrum Syftet är att höja kompetensen och utbildningsnivån bland personal inom omvårdnad, barnomsorg och stöd till funktionshindrade.
256 nu i utbildning
– Idén går ut på att varva lärandet med vardagliga händelser – det vill säga det som man stöter på i sitt jobb. Dyker det upp ett etiskt ställningstagande kan man ta med sig det till sin studiegrupp och sina lärare för att diskutera, säger Margaretha Häggström på Studium.
För närvarande deltar 256 kommunanställda i någon av utbildningarna och ytterligare ett 50-tal kommer att antas.
För Eva Persson var valet att delta i utbildningen, som motsvarar omvårdnadsprogrammet på gymnasiet, inte särskilt svårt. Nya krav på att personalen skulle ha just den kompetensen hade lett till att hon fått lämna den jourgrupp hon arbetade i.
– Jag har inte ångrat mig en sekund. Möjligheten att läsa ungefär en dag i veckan har passat mig väldigt bra. Och stödet som vi fått från lärarna har varit mycket bra, säger hon.
”En aha-upplevelse”
Eva har arbetat inom omsorgen i 17 år och hade genom den erfarenheten lärt sig mycket av det som omvårdnadseleverna lär sig på gymnasiet. Efter så kallad validering av hennes kunskaper bedömdes först fem och sedan ytterligare åtta ämnen som avklarade, vilket naturligtvis underlättade studierna.
– Hela den här resan har varit en aha-upplevelse. Det har varit massor med saker som jag kunnat fast jag inte alltid har haft ord att sätta på mina kunskaper. Nu har jag kompetensen formellt också, säger Eva Persson.
När utbildningen nu är klar har Eva Persson bestämt att hon inte vill tillbaka till sitt tidigare drömjobb i åtgärdspatrullens jourverksamhet som det först var tänkt. Anledningen är att hon trivs minst lika bra på det äldreboende där hon arbetar i dag.
– Jag har utvecklats och vuxit under det här året, konstaterar hon.