Alltihop började med en trygghetsvandring i Vasaparken i våras, när ett 50-tal boende, ungdomar och företrädare för olika kommunala förvaltningar traskade runt i den backiga och lummiga kyrkparken.
– Det blev tydligt att det fanns många åsikter och viljor om parken, och att det finns en konflikt mellan i första hand ungdomar och de boende, säger Anna Nolgren på Ung kultur 116, ett kommunalt projekt som i dialogform vill utveckla ungas kreativitet och delaktighet.
Otrygga kvällar
Samtidigt var de flesta på vandringen överens om att Vasaparken behöver en rejäl ansiktslyftning, då många områden är eftersatta.
– Många känner sig otrygga i Vasaparken, framförallt kvällstid, och man saknar någon typ av servering att samlas kring, säger Anna Nolgren.
Efter trygghetsvandringen har en grupp på ett tiotal ungdomar i åldrarna 14 till 19 år arbetat vidare med att spåna fram idéer på hur Vasaparken kan utvecklas och förbättras.
Testar idéer på fest
– De är intresserade av offentlig miljö och har lärt känna omgivningarna genom att studera historiken, gjort egna trygghetsvandringar och intervjuat ungdomar och boende om hur de upplever parken, säger Anna Nolgren.
För att testa några av idéerna man fått arrangeras en fest på lördag, med ett tillfälligt café på plats och musikalisk underhållning för alla åldrar.
I oktober väntar ett nytt möte med dem som deltog i vårens trygghetsvandring, för att presentera och lyssna till vad olika intressenter har fått för uppslag.
Övriga kommunala intressenter som deltar i planeringen för Vasaparkens framtid är kulturförvaltningen, park- och naturförvaltningen, SDF Centrum och Ungdomsfullmäktige.
Fotnot:
Festen i Vasaparken pågår mellan klockan 12 och 18 lördagen den 6 september.
Den som är intresserad av att veta mer om arbetet med Vasaparken kan maila: vasaparken@goteborg.se