Rim Gebremariam, Hermela Belay, Erik Örtenberg, Agnes Malmström, Melker Bohlin, Milo Björklund och Lionel Sjögren kommer från olika delar av Göteborg och världen och möts i ”På väg”. Foto: Åsa Rehnström
Kulturhuset Kulturatoms stora sal är fylld av nära 150 barn och unga, musiklärare, pedagoger får kulturskolan, elever från The music college i Angered, kompositörer och Konserthusets producent. Stämningen är fokuserad. Pedagogen Emma Fredriksson från Hisingens kulturskola ber barn Y och M komma fram och säga sina repliker. När de två åttaåringarna från Bagaregårdsskolan, med stora bokstavslappar på bröstet, har sagt sitt är det dags för ett gäng elever från

Alexandra Vujcic har skrivit låttexten till ”Jag var bara sju år” som handlar om när hennes farmor gick bort. Foto: Åsa Rehnström
Polhemsgymnasiet och Språkintroduktion att tillsammans framföra en låt om att fly från krig.
Det är repetition av föreställningen ”På väg” och en av de två dagar då precis hela ensemblen är samlade för genomdrag. Det har dock repeterats hela hösten på olika håll i stan. ”På väg” är nämligen ett samarbetsprojekt mellan Göteborgs Symfoniker, Polhemsgymnasiet, Folkhögskolan i Angered med The Music College, Center för språkintroduktion Lindholmen, Bagaregårdsskolan och Långmosseskolan.
Skapar ihop
Det hela började med 2017 med föreställningen ”Till fots” som var ett samarbete mellan kulturskolan, nyanlända och elever från Styrsö. ”På väg” är en fortsättning i samma anda.
Mats Kjelbye är producent på Konserthuset och den som skrivit manus till föreställningen:
– Vi blandar det bästa vi kan erbjuda med det bästa de kan erbjuda och tillsammans siktar vi mot en föreställning aldrig tidigare skådad, säger han.
All text och stora delar av musiken är skriven av barnen och ungdomarna själva. Tillsammans med Göterbogs Symfonikerna och ett band från The Music College framför det verket på Konserthuset den 28 januari – 1 februari. Det blir tio föreställningar, riktade både till skolor och allmänheten.
Förhoppningen är att sänka tröskeln till Konserthuset och att fler barn och unga ska hitta dit.
Musikaliska möten
Mats Kjelbye berättar att föreställningen har en samlande och öppen titel. I den ryms olika aspekter av att vara ”På väg”. Det är också en titel som speglar hela processen.
– Även om Konserthuset är ett fint mål för vår resa är det vägen dit den stora upplevelsen för många av oss i projektet, säger han.
Rim Gebremariam och Hermela Belay har precis repeterat ett nummer med tankar om framtiden och miljöhotet. De kom till Sverige från Eritrea för knappt ett år sedan och läser Språkintroduktion på Lindholmen. Varje onsdag hela hösten har de repeterat inför föreställningen tillsammans med elever från Polhemsgymnasiet.
– Det har varit jätteroligt att lära känna varandra och få en chans att prata svenska, säger Rim Gebremariam.
Popcorn och politik
En av eleverna från Polhemsgymnasiet är Erik Örtenberg. Han tycker det ”På väg” är en viktig föreställning.
– Nu när kulturskolans budget ska minskas med 30 procent känns det bra att visa hur mycket den här verksamheten och kultur betyder för många unga, säger han.
Erik kallas popcornkillen i manuset. Han ska framföra ett poppande verk om fredagmyset mysigaste snacks snacks tillsammans med textförfattaren själv, Milo Björklund, som går i andra klass på Bagaregårdsskolan.
– Det är cool att se alla sjunga min sång. Fast egentligen tycker jag nog bättre om chips än popcorn.
Aleksandra Vujcic som också går på Polhemsgymnasiet har skrivit låten ”Jag var bara sju år” som handla r om när hennes farmor dog.
– Det är en magisk känsla att få sina ord tonsatta och dela dem med andra. Även om låten handlar om mig har ju alla förlorat något och kan kanske känna igen sig.
I kulturhuset tar åtta ungdomar med varsin ukulele sin plats i salen. Varje nummer har sitt uttryck och Mats Kjelbye håller varsamt i den röda tråden.
– Det blir en väldigt fin föreställning och jag tror publiken kommer bli förvånade och imponerade över att det är barn som skrivit de här verken.