2024-12-19 | 2 min läsning

Ungdomar från olika religioner möttes i samtal

Doktoranden Christopher Thorén och den judiska poeten Hanna Rajs under ett panelsamtal om islamofobi och antisemitism. Foto: Jonas Santos
2024-12-19 | 2 min läsning
Ungdomar från olika religioner möttes i samtal
Muslimska, judiska och kristna ungdomar fick dela erfarenheter med varandra när det antirasistiska projektet Motståndskraft mot rasism arrangerade en träff. Nu är förhoppningen att man ska kunna starta ett interreligiöst råd för ungdomar.

På hemlig plats och under visst säkerhetspådrag träffades 25 ungdomar med muslimsk, judisk och kristen tro för att dela erfarenheter. Träffen arrangerades av Motståndskraft mot rasism, ett antirasistiskt projekt som drivs av verksamheten Unga mötesplatser i socialförvaltningen Nordost.

– Vi lever i en segregerad stad, där många umgås och väljer skola utifrån var de bor och därför inte träffas över de osynliga gränser som finns. Med den bakgrunden är det särskilt viktigt att ta fasta på ungdomars initiativ och erbjuda tillfällen att träffas under trygga förhållanden, säger Louise Parbring, enhetschef Unga mötesplatser på socialförvaltningen Nordost.

Samtal och utbyte av erfarenheter

Kvällen inleddes med ett panelsamtal mellan den judiska poeten Hanna Rajs och Christopher Thorén, doktorand som forskar om muslimska gymnasieungdomars utbildningserfarenheter. Samtalet handlade bland annat om islamofobi och antisemitism, dess likheter och den ökade rasismen i samhället.

Huvudfokus under kvällen var en gemensam måltid där ungdomarna fick prata med varandra. Det fanns samtalskort på borden och de jämförde till exempel sina religioners syn på att fasta och noterade likheter mellan sina namn. De pratade också om vilka skolor de går på och vad de vill göra efter studenten.

– De pratade som vilka tonåringar som helst. Det tydligaste resultatet från kvällen är att man överhuvudtaget ses och pratar om saker som man normalt inte pratar om. Och för flera blev det också tydligt hur många likheter som finns mellan religionerna, säger Louise Parbring.

Nytt råd för ungdomar

Motståndskraft mot rasism hoppas nu kunna skapa ett interreligiöst råd för ungdomar.

– Det var en av frågorna som diskuterades under kvällen och det fanns ett stort intresse från de unga. Vi hoppas kunna ta det vidare nu, säger Louise Parbring.

Motståndskraft mot rasism

  • Ett antirasistiskt projekt som drivs av verksamheten Unga mötesplatser i socialförvaltningen Nordost.
  • Projektet är en del av Unga påverkar i Angered, en verksamhet med syfte att öka barn och ungas inflytande och delaktighet i området.

Länk: Göteborgs Stad: Unga påverkar i Angered



Prenumerera så du inte missar något nytt!