Ungdomsboende i Majorna-Linné söker medlevare
Två av Majorna-Linnés ungdomsboenden fungerar som kollektiv där två ungdomar delar lägenhet med en ung vuxen. Den vuxna ska vara en bra vän och förebild men har inget behandlingsansvar eller praktiska uppgifter, mer än de som kommer med att leva i ett kollektiv.
För ungdomarna, som är mellan 16 och 20 år, handlar boendet om en utslussning i verkliga livet och att hen får vara i en miljö där de kan fokusera på sina studier och att bara tänka på sig själv.
– Ungdomarna som bor i lägenheten har inga egna problem, utan problemen kommer från relationsproblematik eller föräldrarnas egna problem. Vissa har bott i familjehem hela sitt liv. Här får de träna på att bo själva medan de går i gymnasiet, säger Tony Lundén-Gallipoli, ungdomsboendesamordnare på Familjehemsenheten i Majorna-Linné.
Ersättning som motsvarar hyran
Konceptet har funnits länge i stadsdelen och sedan tre år tillbaka är Tony Lundén-Gallipoli samordnaren och det stöd ungdomarna i boendena behöver. Det kan handla om att vara en extra förälder i samtal om allt möjligt som relationer, kärlek och problem, eller att skriva cv, hjälpa till att fixa id-kort eller med bankärenden. Tony handlar också mat till ungdomarna några gånger i veckan. Hans telefon är på dygnet runt om någonting skulle hända.
– Det har gått jättebra för ungdomarna som bott i de här boendena. De allra flesta har flyttat vidare till eget boende sedan, säger han.
Medlevaren får en ersättning som motsvarar hyran för ett eget rum i fyrarumslägenheten där kök, toaletter och vardagsrum är gemensamma.
– Så i princip bor man gratis. Men att vara medlevare ger också en chans att lära känna ungdomarna – vissa blir vänner för livet. Tidigare medlevare ser positivt på erfarenheten. Det är klart att det finns perioder för dem också, att den man bor med inte tycker det är så kul att diska till exempel, men så är det ju i alla kollektiv.
Inflyttning i april och juni
Önskemålen är att medlevaren är en lugn, trygg, student mellan 21-24 år som inte förekommer i belastningsregistret. Personen behöver också räkna med att boendet är drogfritt. Något krav på att medlevaren pluggar sociologi eller liknande finns inte.
– Det kan nästan vara en fördel om det inte är så. Ungdomarna kan må bra av andra intryck. Vi har till exempel haft medlevare som pluggat på Chalmers och det funkade bra. Det blev ett bra stöd i läxläsningen. Men det är absolut inget krav att medhjälparen ska hjälpa till med läxor, det gör man om man vill, säger Tony Lundén-Gallipoli.
I ett av boendena finns ingen medlevare just nu. Tony Lundén-Gallipoli hoppas att det kan finnas det redan i april. Inflyttning till det andra boendet är i juni. Ansökningar tas emot fram till 20 mars.