2014-11-04 | 3 min läsning

Ungersk överlevare ger barnets bild av Förintelsen

Michael Ben-Menachem är en ungersk jude som överlevde Förintelsen under andra världskriget. I boken Pojken med davidsstjärnan berättar han om krig, lägerliv, svält och förödmjukelser sett ur barnets ögon. Den 5 november är det boksläpp på Göteborgs stadsmuseum.

När Michael Ben-Menachem var liten sålde hans pappa klippdockor i sin bokhandel i Ungern. För pojkar fanns pappersark med soldater.

– Dem marscherade jag med på vardagsrumsgolvet, och jag förstod inte att det pågick ett krig utanför fönstret. De här papperssoldaterna har sedan fått stå som symbol för aningslösheten – en aningslöshet som fortsatte efter kriget var slut, säger Michael Ben-Menachem.

Hans bok, som från början gavs ut i USA med titeln Playing With Paper Soldiers, släpps nu på svenska. Boken handlar om hans första trettio år präglade av krigsupplevelser, förtryck och flyktförsök – och hur han till slut blev en lycklig människa i sitt nya hemland Sverige.

Gestaltar med barnets blick
Michael var åtta år när nazisterna 1944 tog honom och hans far till uppsamlingsläger och sedan vidare till olika arbetsläger i Österrike. I första delen av boken skildras händelserna från barnets perspektiv.

– Jag har medvetet använt barnets språk, hur ett ovetande barn upplevde situationen. Senare, när jag beskriver livet under kommunismen i Ungern på 1950-talet, ändras språket, säger Michael Ben-Menachem.

Som ägare av en liten bokhandel klassades pappan som ”blodsugande kapitalist” av kommunistregimen och Michael fick inte studera. Så småningom utbildade han sig ändå till yrkesfotograf på konsthögskolan i Budapest.

Fåtal överlevare kvar
1962 lyckades han fly ut ur Ungern och 1965 kom han till Sverige. Sedan 1970-talet bor han i Göteborg. Här har han bland annat varit verksam som skolpsykolog, klinisk psykolog, författare och konstnär.

Idag tillhör han en krympande skara överlevare som kan ge ögonvittnesskildringar från de fasansfulla förintelselägren under andra världskriget. När Michael Ben-Menachem nu ser hur rashatare och svenska nazister gör sina röster hörda känns det oerhört tungt.

– Det sårar mig att det kan hända i mitt nya hemland som jag älskar så mycket. Men många av dagens unga begriper inte, de tycker att det är kaxigt och tufft med nazistisk ideologi. Aningslösheten är farlig, säger han.

Studiematerial för skolor
För att dagens unga ska lära av historien åker Michael Ben-Menachem ut till skolor för att samtala med niondeklassare och gymnasieelever. Det finns också ett studiematerial för de klasser som vill använda boken Pojken med davidsstjärnan i undervisningen.

Onsdagen den 5 november klockan 17 presenteras boken i Stadsmuseet foajé. Då läser skådespelaren Ingemar Carlehed ur boken och moderator Ulla Berglindh samtalar med författaren. Levande historia bjuder på tilltugg.



Prenumerera så du inte missar något nytt!