Jonas Renhorn, John Shelton och Amelie Friberg är handledare för personer med psykisk ohälsa som försöker komma tillbaka till arbetslivet genom att lära sig mer om e-handel. Foto: Helena Munther
Flera dagliga verksamheter har gått ihop och säljer sitt hantverk i Effektbutiken, som är en webbshop där allmänheten kan beställa hantverk i papp, metall och keramik som inte finns i någon annan form. Det är unikt i Sverige.
Läs mer: Effektbutiken
Påbörjar vägen tillbaka till arbetslivet
Effektbutiken är en kommunal verksamhet där människor med psykisk ohälsa får möjlighet att påbörja sin väg tillbaka till arbetslivet. Verksamheten drivs av Jonas Renhorn, John Shelton och Amelie Friberg, som är handledare med egen erfarenhet av psykisk ohälsa.

Foto: Helena Munther
– Det finns inget stigma här. Vi är till för människor med psykisk ohälsa, så här finns ingen skam eller skuldbeläggande, vi är transparenta och öppna. Det är befriande, säger Amelie Friberg.
Hon håller i övningar i att hantera datorprogrammen Photoshop och Illustrator och hjälper till att stötta deltagarna i att komma in i rutiner och få en vardag att fungera.
Värt att se hur människor återhämtar sig
– Alla tampas vi med olika livsprocesser. Bara att åka spårvagn kan vara en utmaning i sig att ta sig över. Därför tar vi oss ibland in till stan för att göra studiebesök på museum, säger Jonas Renhorn.

För att sälja hantverk är snygga bilder a och o. Jonas Renhorn ställer i ordning en skulptur i den egna studion, allt för att få bästa ljus. Foto: Helena Munther
De utmaningar som finns på jobbet kan ibland vara slitigt. Men de tycker alla att det är värt att se hur människor återhämtar sig och mår allt bättre.
– Man väljer bort andra saker i privatlivet för att orka jobba här. Det är ett så meningsfullt jobb, säger John Shelton.
Färglära, konst och reklam
Deltagarna är mellan 18 och 39 år och får lära sig mycket om att driva just e-handel.
– Första terminen får de gå ett mer uppstyrt program på förmiddagarna där de får lära sig att hantera photoshop och fotografera i olika miljöer. Vi tittar även på färglära, konst och reklam, berättar Jonas Renhorn.
Andra terminen är målet att deltagarna ska komma ut i studier eller arbete.

Foto: Helena Munther
– Vi får ut 85 procent i antingen studier eller arbete så länge arbetsspecialisterna håller i det. Vi har även en hel del solskenshistorier om människor som kommit hit och haft det mycket svårt, men som sedan fått fast jobb inom olika sektorer. Det är fantastiskt att få vara med på den resan, säger Jonas Renhorn.
Ställer ut på museer och kulturhus
Effektbutiken började som ett EU-projekt för sju år sedan. Sedan dess har det utvecklats och blivit en e-handelsbutik där deltagarna även har utställningar på museum och kulturhus.
– Nu strävar vi även efter att ha samtida teman, som exempelvis Halloween, hälsa, stress eller återhämtning. Därför ska vi besöka kyrkogårdar för att få miljöbilder som passar in i nästa tema, säger han.

Foto: Helena Munther
Konstnärerna på de dagliga verksamheterna som bidrar med hantverk följer dock sina egna kreativa vägar. Några serieproducerar produkter, andra gör det inte och bidrar därför bara med helt unika hantverk.
”Vi är ingen vinstmaskin”
– Wow-faktorn är viktig. Det ska vara kul att uttrycka sig. Vi är ingen vinstmaskin. Vinsten är i stället individen och samhället när de kommer ut i arbete och studier. Syftet är ju att få människor att växa, skapa tillhörighet och ge möjlighet att finna nya vägar på arbetsmarknaden, säger han.
Effektbutiken har potential att ta emot fler deltagare, men det ställs fyra krav för att få vara med. Man ska ha ett boende, ekonomi och läkarkontakt och målet behöver vara att få arbete eller studier. Hittills har närmare 80 deltagare gått igenom programmet.

Foto: Helena Munther