Unika Paracastextilierna visas i ny utställning om plundring
– Det är första gången textilierna visas på det här sättet, det är en obekväm historia om hur de kom hit. Och den är i högst grad aktuell än idag. Fortfarande är det människor i rika länder som plockar åt sig godbitarna. Men är det okej att stjäla ett kulturarv?, frågar sig Världskulturmuseets chef Margareta Alin.
Peru vill inte ha tillbaka dem
Göteborgs Stads samling av Paracastextilier skänktes av den svenske generalkonsuln Sven Karell som illegalt smugglade ut dem från Peru på 1930-talet.
– Men just de här föremålen vill Peru inte ha tillbaka, de har så många själva. Istället vill man höja kunskapen så att vi svenskar förstår vilket arv vi har att förvalta, fortsätter Margareta Alin.
Inför utställningen har 53 av de 100 ovärderliga textilierna fraktats, ytterst varsamt, från magasinet i Krokslätt till Världskulturmuseet vid Korsvägen. Här ligger de nu i dammtäta montrar under dämpad belysning.
”En av de mest välkända samlingarna utanför Peru”
– Vi har en fantastisk samling att ta hand om, det är en av de mest välkända samlingarna utanför Peru med så många stora alster i olika tekniker. Många forskare är intresserade av att komma hit och undersöka dem, berättar konservator Anna Javer.
– Men skicket på textilierna kan variera. Många är så sköra att de näst intill har förkolnat, en hel del är bara fragment. De trivdes helt enkelt bäst i ökensanden.
Anna Javer bestämde sig för att bli konservator efter att ha sett just Paracastextilierna förra gången de visades. Det var på Etnografiska museets utställning om indianer i Gårda, mellan åren 1992 och 2000.
Plundringen eskalerar
Den gången handlade det alltså om indianer. Nu är fokus ett annat – olagliga utgrävningar och den illegala handeln med antika föremål. Paracastextilier är ett av de mest eftertraktade samlarobjekten på den internationella antikvitetsmarknaden.
Handeln med föremål sägs vara den tredje största illegala handeln i världen, efter vapen och droger.
– Många forskare varnar nu för att plundringen eskalerar, den är ett verkligt hot mot vårt gemensamma världsarv, berättar Christian Penalva, innehållsproducent för utställningen.
Unesco håller konferens i Göteborg
I början på nästa vecka håller Svenska Unescorådet en fackkonferens på Världskulturmuseet. Då ska man bland annat diskutera vad myndigheterna kan göra åt den illegala handeln. Man ställer också frågan om vem museernas samlingar egentligen tillhör. Det finns både juridiska och kulturpolitiska aspekter att ta hänsyn till.
– Föremål kan inte lämnas tillbaka hur som helst. Hur ska världens museer kunna samverka? Kanske kan de tillsammans ordna större utställningar som får vandra runt, säger Christian Penalva.
Det som bland annat är unikt för Göteborgssamlingen är att samma motiv återkommer på flera av föremålen – på huvuddukar, ponchos och mantlar – som en ensemble.
3731