Konstnären Conny Karlsson Lundgren har skapat Gläntan tillsammans med andra involverade som har bidragit med historiska och samtida berättelser och erfarenheter.

2023-11-09 | 3 min läsning
Unikt hbtqi+monument invigs på Esperantoplatsen
Gläntan blir Sveriges första hbtqi+monument och skapas för att uppmärksamma hbtqi+personers kamp för lika rättigheter. På lördag 11 november invigs monumentet med musik, tal, performance och konstnärssamtal.

– Monumentet är tänkt att bli en scen och mötesplats. Det är ingen glad historia som gestaltas, men vi behöver lägga ett lager för att öka förståelsen för allt som många hbtqi+personer har fått genomlida. Det är på tiden att detta omfamnas genom ett officiellt monument, säger Cecilia Borgström-Fälth, enhetschef för Göteborg Konst, kulturförvaltningen.

Konstnären Conny Karlsson Lundgren har skapat Gläntan. Foto: Mike Karlsson

Tre rosafärgade lager gestaltar historien

Gläntan representerar en historia av diskriminering och kamp som aldrig får upprepas och aldrig glömmas. Monumentet består av olika delar som ska gestalta dåtid, nutid och framtid. I mitten visas historien i tre olika rosafärgade lager. På de olika nivåerna avbildas tre rum som spelat en framträdande roll i Göteborgs hbtqi+historia. På markplan avbildas dansgolvet på den legendariska nattklubben Touch som låg på Esperantoplatsen.

Hbtqi+monumentet Gläntan

 

  • Har planerats sedan 2018
  • Konstnären Conny Karlsson Lundgren vann uppdraget att skapa monumentet
  • Gestaltningen finansieras genom Charles Felix Lindbergs donationsfond
  • Motionen till fonden är ett medborgarinitiativ och lades fram av Göteborgs Stads HBTQI-råd

Läs mer: 
Invigningsprogram lördag 11 november
Så blir hbtqi+monumentet

Män med flytande könsidentiteter hos “Josefin”

Mittenlagret visar upp planlösningen för det feministiska köket i kollektivet “Högst upp”. På lagret högst upp gestaltas istället sovrummet hos ”Josefin” på Södra vägen. Hemmet var en hemlig mötesplats för homosexuella män innan homosexualitet avkriminaliserades 1944. Många av männen som huserade här hade flytande könsidentiteter och använde sig, liksom Josefin, av kvinnliga kodnamn.

Ovanpå de tre historiska lagren vilar tre rosa marmorkuddar som är reproduktioner av samtida hbtqi+personers huvudkuddar.

Mångfald och lika rättigheter

– Hela projektet är ett kollektivt arbete och alla inblandade har bidragit med historiska och samtida berättelser och erfarenheter. Det är en mångfald av gemenskaper som gestaltas och representeras på Esperantoplatsen, där jag hoppas att många känner sig välkomnade, säger Conny Karlsson Lundgren, som är ansvarig konstnär för monumentet.

Hbtqi+

Är ett samlingsbegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queerpersoner och intersexuella

Pluset öppnar för inkludering av ytterligare identiteter.

Runt monumentet löper en linje i mässing för att symbolisera marschen för lika rättigheter under frigörelsehelgen i Göteborg 1981. Platsen ramas in av träd som skapar känslan av en glänta som välkomnar besökaren in i intimiteten.

Performance om rättegångsprocessen

På invigningen bjuds det bland annat på performance på “Josefins” lägenhetslager av skådespelaren Eddie Mio Larsson med utgångspunkt i rättegångsprocessen på 30-talet mot “Josefin” och andra homosexuella män i hennes umgänge.

Lina Holmberg intar lagret som representerar “Högst upp”- feministkollektivet där hon själv huserade under några år.

Invigning för att fira, minnas och se framåt

 Dessutom blir det DJ-set av Mamdouh, som tolkar spellistor från legendariska DJ Tage som regerade på Touch på 80- och 90-talet och mycket annat.

– Det här är ett unikt och viktigt monument i Sverige. Det har varit en kollektiv, utforskande och inkluderande process som har legat till grund för konstverket. Vi hoppas att invigningen blir ett tillfälle att både fira, minnas och blicka framåt, säger Claudia Schaper, processledare för konstprojektet på Göteborg Konst, kulturförvaltningen.



Prenumerera så du inte missar något nytt!