2023-09-08 | 3 min läsning

Uppskattad biblioterapi med kvinnor i hemlöshet

Johanna Kristensson, behandlingsassistent och Anna Lindblad, projektledare för biblioterapin på Alma.
2023-09-08 | 3 min läsning
Vid sex tillfällen i sommar fick kvinnorna på boendet Alma delta i biblioterapi med en bibliotekarie från kulturförvaltningen. ”Det var fina stunder för reflektion och många starka upplevelser”, säger Johanna Kristensson, behandlingsassistent på Alma.

Boendet Alma i Göteborg är det enda i Göteborgs Stad som riktar sig till kvinnor som lever i hemlöshet med aktivt missbruk och kvinnor med psykisk eller social problematik. Här finns 16 platser som bokas av socialförvaltningarna, och en plats för våldsutsatta kvinnor i aktivt missbruk.

Här har ett pilotförsök med biblioterapi gjorts under sommaren. Initiativet blev verklighet genom ett samarbete mellan kulturförvaltningen och socialförvaltningen Sydväst i Göteborgs Stad.

Ska ta vara på det friska

Sedan 2021 driver Biblioteken i Göteborg projektet Litteraturens läkande kraft med stöd från Kulturrådet, där bibliotekarier har utbildats i metoderna biblioterapi och Shared reading. Anna Lindblad, projektledare och bibliotekarie, är den som hållit i biblioterapin på Alma.

– Många drar öronen åt sig när man hör ordet terapi. Men precis som med ljusterapi eller aromaterapi kan biblioterapi innebära en stunds välbehag eller paus från en tuff vardag. Det handlar om att stärka människor i vardagen, ta vara på det friska i människan. Deltagarna på Alma fick möjlighet att, för en stund, i en svår livssituation vara med om just detta, säger hon.

Anna Lindblad berättar att biblioterapi kan fungera stärkande och främja den psykiska hälsan och genom att mötas i texten, bilden eller musiken får deltagarna möjlighet att ingå i ett nytt sammanhang. Tillsammans talar deltagarna om upplevelsen – allas tankar, känslor och reflektioner får ta plats.

Hon hade valt texter för alla sex träffar med stor omsorg, men efter första tillfället visade det sig att det krävdes att tänka om och tänka nytt. På grund av olika skäl behövde hon använda texter som var mer kärnfyllda och rakt på sak.

– Det är viktigt att vara lyhörd och möta upp människor där de befinner sig – oavsett miljö. Gången därpå utgick jag i stället från dikter och låttexter, och så lyssnade vi på låtarna tillsammans. Det gav effekt – det märktes på deltagarna genom att diskussionerna kom igång och samtalet flöt på.

Vill finnas där medborgarna finns

Johanna Kristensson är behandlingsassistent på Alma och tog aktivt del i biblioterapin – där allt från en till fyra klienter deltog varje gång. Hon berättar att arbetet vanligtvis innebär att stötta klienterna i vardagen och att det inte finns många möjligheter till aktiviteter i de nuvarande lokalerna.

– Något sådant här, som biblioterapin, har vi aldrig haft förut. Därför känns det stort att kulturförvaltningen gör en sådan här satsning och att vi börjat samverka.

Anna Lindblad flikar in att bibliotekens ambition är att finnas där medborgarna är. Kulturförvaltningens paroll är att kultur öppnar världar.

– Vi kan verkligen stärka vår relevans genom att arbeta förvaltningsövergripande. Att kultur främjar den existentiella hälsan är väl känt men också att kulturen är relevant i den socioekonomiska kontexten är något som lyfts fram inom forskning. Intresset för biblioterapin växer sig allt starkare.

Många starka upplevelser

Johanna Kristensson hoppas att biblioterapin är något som kan återkomma igen. Som kvinnornas behandlingsassistent var hon en trygghet under biblioterapin som gjorde att deltagarna vågade öppna upp och prata.

– Jag tyckte att det var så starka upplevelser och att det gav så mycket. Det var en fin stund för reflektion och många klienter upplevde att det var skönt och uttryckte att de ville göra det igen. Vissa var skeptiska till en början men fick en wow-upplevelse andra gången och det väcktes en nyfikenhet.



Prenumerera så du inte missar något nytt!