2018-09-03 | 4 min läsning

Uppskattad kampanj mot langning på Way out west

Köp inte ut till yngre syskon och vänner! Det var budskapet i Göteborgs Stads tält på Way out west. Under de tre festivaldagarna diskuterades langning och dess konsekvenser med fokus på 20- till 25-åringar.

”Beklagar brorsan” och ”Sorry syrran”. Det är några av budskapen i kampanjen Hejdå alkoholskador! som Social resursförvaltning driver i samarbete med Länsstyrelsen och Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). Målet är att minska langningen till minderåriga från unga i 20-25-årsåldern. För andra året i rad fanns kampanjen därför på plats med ett tält på Way out west.

Ungas alkoholkonsumtion lägre än nånsin
– Vi har fått oerhört god respons från ungdomarna och vi märker också att de tar in vårt budskap. Både i år och fjol har vi haft ett quiz om olika myter runt alkohol och langning. Förra året var det en enda person som hade alla rätt, i år var det betydligt fler, säger Jessica Andersson, utvecklingsledare på social resursförvaltning.

7292.jpgTidigare kampanjer har fokuserat på föräldrar och andra äldre vuxna, vilket mätningar visar gett goda resultat. Nu har fokus alltså ändrats till unga vuxna, som på samma sätt som föräldrar behöver kunskap för att säga nej när någon frågar om hen kan köpa ut.

– Till exempel är det tvärtemot vad många tror inte så att unga köper sprit från okända om du säger nej, i stället dröjer den som fått nej mycket längre med att börja dricka alkohol. Och desto senare du börjar dricka, desto mindre är risken för framtida beroende.

Jessica Andersson understryker också att många tror att alkoholkonsumtionen bland svenska ungdomar bara blivit värre, när den i verkligheten är lägre än någonsin. Sedan 1970 utförs mätningar av alkoholvanorna hos 15-åringar och årskurs två på gymnasiet på riksnivå, liksom på lokalnivå sedan 2004.

– Det är väldigt viktigt att få fram, det är inte alls så illa ställt som många tror. Vad det innebär är att vårt arbete faktiskt fungerar. Människor tar till sig fakta och väljer att dricka på ett annat sätt och i en annan mängd än tidigare. Det är väldigt goda nyheter.

Ett sätt att nå unga vuxna
Men det betyder inte att det inte finns mer att göra. Att delta på just Way out west är till exempel ett sätt att nå en annars svåråtkomlig målgrupp.

– Här möter vi unga vuxna på ett naturligt sätt och det är väldigt tydligt att många är intresserade av att prata och lära sig mer om de här frågorna. Det är inte så lätt att veta hur man ska säga nej till sin kompis eller yngre syskon och det hjälper vi dem med.

I tältet delades alkoholfria drinkar ut för att visa att det finns goda alternativ till starkare drycker. Mellan 1 500 och 1 800 personer passade på att smaka och drygt 300 unga deltog också i frågesporten.

– Och då har vi ändå bara stått där tills 19.30, eftersom vi bedömde att fokus är mer på annat under kvällstid. Sammanfattningsvis var det roliga dagar med väldigt många spontana kommentarer om hur bra det var att vi stod där. Det var faktiskt inte en enda som undrade vad vi gjorde där, utan alla var positiva.

43E4.jpg
Utvecklingsledare Jessica Andersson serverade alkhoholfria drinkar och pratade med unga om stadens arbete mot langning.



Prenumerera så du inte missar något nytt!