Uppsökande arbete för ett demensvänligt samhälle
Hösten 2022 inledde äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen ett uppsökande arbete i samarbete med Åldersvänliga Göteborg och invånarguiderna. Genom verksamheten sprider man information om ett demensvänligt samhälle och om den hälsofrämjande och förebyggande enhetens verksamhet.
Vill sprida information och kunskap
Det uppsökande arbetet går ut på att staden ska nå ut med information till fler invånare. Det är inte alla invånare som tar del av stadens informationskanaler. Att arbeta uppsökande är ett sätt att nå ut till fler.
Åldersvänliga Göteborg på Friskväderstorget
- Måndag 18 december klockan 14-16
- Torsdag 21 december klockan 13-15
Genom budskapet om ett demensvänligt samhälle hoppas verksamheten bland annat på att lära fler människor om vad demens är. Ju mer kunskap som finns ute i samhället, desto fler kan hjälpa till om man till exempel ser en förvirrad person på gatan.
Arbetet hjälper människor att våga prata
Att nå ut med information om ämnet underlättar också för anhöriga. För många är demens ett laddat ord. Som anhörig kan det vara svårt att söka stöd. Genom att verksamheten syns ute på gator och torg är stödet mer tillgängligt.
– Är man orolig för en anhörig är information om frågan väldigt hjälpsam. Att träffas personligen och inte bara få en broschyr gör också väldigt mycket. Vi har märkt att vara fysiskt på plats öppnar dörrar för att människor ska våga prata, säger Madelene Kaldemark, demenssjuksköterska och en av de ansvariga för verksamheten.
Vill minska den ofrivilliga ensamheten
Projektet har varit väldigt tillitsskapande och Madelene berättar att människor som besökt verksamheten uppskattar arbetet man gör. Under träffarna delar man bland annat ut program om olika aktiviteter och anhörigstöd och information om öppna mötesplatser på Hisingen.
– Vi har ett övergripande mål att minska den ofrivilliga ensamheten. Ensam är inte stark och att arbeta tillsammans är väldigt viktigt. Arbetet med Invånarguider gör till exempel att vi kan nå ut till människor som inte pratar svenska. De har lokalkännedom och språkkunskaper som inte vi har, säger Madelene.
Till våren kommer det att bli fler tillfällen för det uppsökande arbetet för ett demensvänligt samhälle.