Häng med till år 2045 och lyssna på en möjlig framtida stad där djur, människor och växter samsas. llustration: Raphaël Dussieux
Upptäck framtidens hållbara stad på Omställningslabbet
Omställningslabbet i Frihamnen är en öppen arena där alla kan vara med och bygga och förverkliga sina idéer om framtidens hållbara stad.
– Det är en mötesplats för alla som vill verka för att vi ska leva mer hållbart. Genom att träffas kan vi utbyta idéer och lära oss av varandra. Man kan antingen komma hit med en egen projektidé eller delta i någon av de pågående aktiviteterna, säger Cecilia Helsing, planeringsledare platsutveckling på stadsmiljöförvaltningen.
Några av programpunkterna:
• Introduktion av Omställningslabbet
Delta i en introduktion av labbet och upptäck möjligheterna: en öppen designyta, en scen för hållbarhet och ett återbrukslabb. Här kan du planera, arbeta och arrangera dina egna event helt gratis – så länge målet är hållbar omställning och fri kultur. Med snickare på plats kan du också få lära dig att göra enkla bänkar och bord som alla kan använda.
5 april klockan 11-11.50: Låt oss bygga ett omställningslabb
5 april klockan 12-14: Kom och bygg en del av Göteborg
• Lyssna på berättelsen om en framtid för alla arter
Föreställ dig år 2045, där biologisk mångfald och hållbart resande samexisterar i staden. Här får du chansen att lyssna på en ljudberättelse som tar dig till en framtida stad där både människor, djur och växter får ta plats i staden. Genom ljud och berättelser får du en inblick i de konflikter och utmaningar som kan uppstå, men också i de lösningar som kan forma morgondagens städer.
Tider: 5 april klockan 13-15 och 6 april klockan 11-15
• Experimentera med ljus och laga lampor
För dig som vill ha en praktisk utmaning finns också möjligheten att experimentera med ljuseffekter och laga trasiga lampor tillsammans med en entusiastisk svagströmselektriker. Ta med en trasig lampa eller kom för att utforska hur ljus kan förvandlas med färger och material.
Tid: 5 april klockan 12–15
• Fika med en djuphavsforskare och lär dig om havens framtid
Här erbjuds ett unikt tillfälle att fika med djuphavsforskaren Thomas Dahlgen och ställa frågor om livet i djuphaven. Hur kan allmänheten hjälpa till att bevara livsmiljöer under vattnet? Vad innebär medborgarforskning? Delta i ett informellt Science Café där du får lära dig mer om hur vi alla kan bidra till att bevara den biologiska mångfalden i havet. Vi bjuder på fika!
Tid: 6 april klockan 11–11.15
• Lär dig stoppa invasiva arter i våra vatten
Invasiva arter hotar livet i våra vatten. Sjögull, jätteostron och filtsjöpung är bara några exempel på arter som sprider sig i våra sjöar och hav. Under ledning av Länsstyrelsens expert, Ina Bodin, får du reda på hur vi kan bekämpa dessa arter och kanske ett recept eller två.
Tid: 6 april klockan 11–15