2023-12-28 | 2 min läsning
Upptäck Göteborg genom kartor från jubileumsutställningen 1923
När Göteborg firade 300-årsjubileum 1923 arrangerades en jubileumsutställning. Till utställningen tillverkades kartor som skulle visa på hur Göteborg växt under åren, från 1790 till 1921. Nu kan du enkelt ta del av kartorna och förflyttas mellan då- och nutid.

– I år när staden firar 400 år tänkte vi att det vore kul om fler göteborgare fick ta del av dessa kartor genom att tillgängliggöra dem på ett enklare sätt, säger Maria Dellming, GIS-ingenjör på stadsbyggnadsförvaltningen som arbetar med att ta fram den nya karttjänsten.

Kolla kartorna på goteborg.se

Kartor från Jubileumsutställningen 1923 på goteborg.se

Maria Dellming och hennes kollega Lina Samor har georefererat det gamla kartmaterialet. Det innebär att bilderna har passats in till deras verkliga geografiska plats, så gott det går med gamla inskannade papperskartor som grund.

Jämför dåtid med nutid

Kartorna går nu att ta del av genom en karttjänst på goteborg.se och kan ses med dagens stadskarta som bakgrund.

– Du kan välja vilket kartverk som du vill se och sedan kan du också välja hur genomskinligt det kartlagret ska vara. På så sätt kan du enkelt se hur dåtidens kartor förhåller sig till dagens, säger Maria Dellming.

Fler kartor på gång

Jubileumskartorna och jubileumskartverken från 1923 är första steget i att tillgängliggöra kartor. Det finns fler gamla kartor i stadsbyggnadsförvaltningens arkiv som kommer att läggas in i karttjänsten under nästa år.

– Vi hoppas att det ska bidra till en större användning och tillgänglighet till arkivets kartskatt och öka förståelsen för hur staden växt fram genom århundradena och kanske även varför den ser ut som den gör idag, säger Maria Dellming.Prenumerera så du inte missar något nytt!