Gais är en av de klubbar som har engagerat sig i projektet Motverka sexuella övergrepp inom idrotten. I mitten av mars hölls en utbildning för två fotbollslag på Gaisgården. Då var bland annat David Perhed, styrelseledamot i Gais och Andreas Fingal Backström, utbildare i projektet, på plats. Foto Thomas Gehöör
– Vi vill sätta ljus på den här frågan och tror att idrotten kan vara en motor i det förebyggande arbetet. Vi vet att cirka 90 procent av alla barn i Sverige någon gång passerar genom föreningsidrotten, säger Thomas Gehöör, verksamhetsledare på RF-SISU Västra Götaland, som utvecklar och stödjer idrotten i Västra Götaland.

Tar upp problem med inkilningskultur
I projektet Motverka sexuella övergrepp inom idrotten ska RF-SISU Västra Götaland utbilda ungdomar från olika idrottsföreningar i Västra Götaland. I mitten av mars var de på Gaisgården där ett 60-tal ungdomar från två fotbollslag gick utbildningen. De fick bland annat diskutera problematiken med inkilningskultur (idrottens motsvarighet till nollning) och vad man kan göra för att få en bättre och tryggare miljö i omklädningsrummen.
– Vi lyfter helt enkelt in ämnet i en idrottskontext. Vi pratar också om hur man ingriper i stunden om någon trakasseras och hur man kan agera och vara ett stöd om en träningskompis öppnar upp sig om utsatthet, säger Thomas Gehöör.
Viktigt med uppsökande arbete
Med under utbildningen på Gaisgården var också Sara Azzazi, teamledare på idrotts- och föreningsförvaltningen. Hon jobbar mycket med uppsökande insatser för att möta barn och unga på deras egna arenor.

”Det här är en oerhört viktig fråga som kräver att vi alla tar ett gemensamt ansvar. Idrotten är en unik kraft som skapar möjligheter för unga att utvecklas både fysiskt och mentalt. Vi måste därför se till att det är en trygg plats för våra barn och unga”
Sara Azzazi
– För att nå ut med kunskap måste vi vara där de unga är och även samverka med föreningar och andra samhällsaktörer. Det här är en oerhört viktig fråga som kräver att vi alla tar ett gemensamt ansvar. Idrotten är en unik kraft som skapar möjligheter för unga att utvecklas både fysiskt och mentalt. Vi måste därför se till att det är en trygg plats för våra barn och unga, säger Sara Azzazi.
Hoppas på snöbollseffekt
Målet är att utbildningssatsningen ska nå ungdomar mellan 13 och 18 år från idrottsföreningar i alla 49 kommuner i Västra Götaland.
– Förhoppningsvis blir det en snöbollseffekt så att ännu fler föreningar ser vad vi gör och vill ta in utbildningen i sin ordinarie verksamhet. Jag tror verkligen att idrottsrörelsen kan bidra och göra stor skillnad här, säger Thomas Gehöör.
RF-SISU Västra Götaland
Är en av Riksidrottsförbundets och SISU idrottsutbildarnas 19 regionala organisationer. De har som uppdrag att stödja, leda, företräda, utveckla, bilda och utbilda idrottsföreningar och specialidrottsdistriktsförbund.
Länkar: