2024-04-29 | 3 min läsning

Utsatta kvinnor får hjälp av mobilt beroendeteam

En gång i veckan kommer det mobila beroendeteamet till Huldas hus. Här Lovisa Löfstrand och Helene Kristoffersson tillsammans med Sofie Olofsson som jobbar på Huldas hus. Foto: Linnea Tillemark
2024-04-29 | 3 min läsning
Varje fredag besöker Sahlgrenskas mobila beroendeteam Huldas hus. Målet är att göra det enklare för utsatta kvinnor att testa sig för blodsmitta och starta behandling.

Huldas hus är en mötesplats för kvinnor som saknar fast bostad och har en beroendeproblematik. Här kan de bland annat delta i aktiviteter, duscha, fika och äta lunch. Sedan i början av april får Huldas hus varje fredag besök av en sjuksköterska och kurator eller behandlingsassistent från Sahlgrenskas mobila beroendeteam.

Sofia Lexén är projektledare för Mobilt team beroende. Foto: Privat

– Genom att jobba uppsökande kan vi nå personer som annars inte hade sökt vård. Många tycker det är svårt att veta vart de ska vända sig. En del av de vi träffar berättar också att de har försökt söka hjälp, men inte lyckats, säger Sofia Lexén, projektledare för Mobilt team beroende.

Läkemedel som kan rädda liv

Teamet erbjuder bland annat provtagning av hepatit och hiv. En annan viktig del i den uppsökande vården är att dela ut naloxon, en nässprej som används vid överdos av opioider.

–  Naloxon kan rädda liv och det är väldigt viktigt att nå ut med det till de här grupperna. I samband med att vi delar ut läkemedlet, ger vi också utbildning i hur det ska användas och hur man känner igen en opioidöverdos, säger Sofia Lexén.

Huldas hus

Huldas hus ligger på Karl Johansgatan i Majorna. Det är en mötesplats för kvinnor som saknar fast boende och har öppet på vardagar mellan klockan 08.30 och 16.00.

Läs mer: Huldas hus

Det mobila beroendeteamet kan också skriva remiss till olika beroendemottagningar. Personer med opioidberoende har möjlighet att påbörja utredning för behandling på plats.

– Ett opioidberoende är ett kroniskt tillstånd. Men det finns effektiv behandling att få, säger Sofia Lexén.

Många kvinnor känner skam

Katarina Bengtsson jobbar som fältsekreterare på Huldas hus. Hon ser många fördelar med att det mobila beroendeteamet kommer dit.

Katarina Bengtsson, fältsekreterare på Huldas hus.  Foto: Privat

– Kvinnor söker ofta hjälp med sitt missbruk senare än män. Många gånger beror det på att de känner skam för att de inte lever upp till förväntningarna på hur man ska vara som kvinna. Här blir det enklare att ta en första kontakt och bryta isen, säger hon.

Besöker olika platser i Göteborg

Sahlgrenskas mobila beroendeteam startade i april förra året. Förutom Huldas hus besöker teamet varje vecka olika boenden och platser runt om i Göteborg. På torsdagar är de i Johanneskyrkan och på tisdagar tar teamet emot patienter i sin buss på Gustaf Adolfs torg.

– Att jobba uppsökande på det här sättet gör skillnad. Förra året delade vi ut naloxon till en man i Johanneskyrkan. Han kom senare tillbaka och berättade att han använt sprejen på en anhörig som hade fått en heroinöverdos och överlevt. Bättre resultat än så kan man inte få, säger Sofia Lexén.

Här kan du träffa Mobilt team beroende

Gustaf Adolfs torg tisdagar klockan 12–16

Johanneskyrkan (Göteborgs Stadsmission), Johannes kyrkogång 1 – torsdagar klockan 10.30–13.30

Frukostcafé Vasa (Räddningsmissionen), Vasagatan 14 – fredagar klockan 09–12

Huldas hus, Karl Johansgatan 31 – fredagar klockan 14–15.30



Prenumerera så du inte missar något nytt!