2023-11-13 | 2 min läsning

Våld mot kvinnor och flickor lyfts fram på Orange day

Orange belysning på Saluhallen under Orange day. Foto: Göteborgs Stad
2023-11-13 | 2 min läsning
Våld mot kvinnor och flickor lyfts fram på Orange day
Orange day är FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor och inträffar den 25 november. För att uppmärksamma Orange day och sprida kunskap om ämnet anordnar Göteborgs Stad flera aktiviteter runt om i staden.

En av tre kvinnor i världen utsätts för fysiskt eller sexuellt våld. Våld mot kvinnor och flickor är ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

För att uppmärksamma ämnet och sprida kunskap anordnar Göteborgs Stad flera olika aktiviteter i samband med Orange Day. Det är ett stort samarbete mellan stadens olika förvaltningar och företag.

Hitta aktiviteterna

Göteborgs Stads kalendarium: Orange day

“Viktigt att staden samarbetar”

Bland annat är demokrati och medborgarservice med i samarbetet. En av dem som är med och anordnar aktiviteter är Marita Dalhberg, koordinator för invånarguider i Backa, Brunnsbo och Tuve. Hon tycker att Orange day är en viktig dag för alla:

– Jag tror att det är viktigt att uppmärksamma den här dagen. Vi behöver göra röster hörda och det är viktigt att Göteborgs Stad samarbetar och visar att frågan är viktig, säger hon.

Quiz, föreläsningar och pärlande på Hisingen

Tillsammans med fastighetsbolaget Poseidon anordnar Göteborgs Stad en av många aktiviteter som kommer att ske runtom i Göteborg för att uppmärksamma våldet mot kvinnor och flickor.

Illustration Orange day.

Eventet kommer att ske i Backa Röd på Hisingen vid Hjalmarstugan den 22 november. Under eventet kommer besökare bland annat att kunna pärla armband och delta i quiz om ämnet. Besökare kommer även att kunna tända ljus till minne av dem som blivit drabbade av våld i nära relationer.

Lite senare kan besökare även lyssna på föreläsningar från bland annat socialtjänsten och tjej- och kvinnojouren Lexfemme.

Göteborgs Stad samverkar med UN Women inför Orange day.

Foto: Göteborgs StadPrenumerera så du inte missar något nytt!