Våldsutsatta med funktionsnedsättning ska få bättre stöd
– De är ofta svårt att prata om att man blir misshandlad eller utsatt för medveten försummelse som ett straff. Men det är ännu svårare för personer med funktionsnedsättning. Vi behöver bli bättre på att upptäcka våldet, säger Josiane Bolenge Kamparås, samordnare våld i nära relationer.
Hon arbetar på förvaltningen för funktionsstöd i Göteborgs stad som valts ut av Myndigheten för delaktighet för att vara med och utforma metodstödet. Det ska kunna användas av stödassistenter, strateger och chefer i olika kommuner för att systematisera arbetet mot våld i nära relationer för personer med funktionsnedsättning. Även fyra andra kommuner är med och utformar stödet.
– Göteborgs stad ligger i framkant i det strategiska arbetet med våld i nära relationer. Men vi behöver fortsätta utveckla det och öka medvetenheten kring personer med funktionsnedsättning, säger Josiane Bolenge Kamparås.
”Alla har en skyldighet att ställa frågor”
Hon menar att det har saknats ett konkret stöd för dem som uppmärksammar våldsutsatthet och det har saknats en tydlighet kring vem som ska göra vad för att bemöta det.
– Vi har alla en skyldighet att ställa frågor om vi märker att någon är utsatt. Men det är svårare om det exempelvis mamman är förövaren och samtidigt tolk för sitt barn, säger hon.
Fler behöver lära sig hur man pratar om utsatthet för våld och hur man kan upptäcka de små tecken som finns.
”Kanske inte får medicin”
Personer med funktionsnedsättning lever ofta i beroendeställning och kan vara utsatta av en anhörig, en godeman eller en vårdgivare som vill kan vilja straffa dig lite om du till exempel betett dig illa.
– Du kanske inte får medicin, duscha eller köpa en jacka, eller den som har rullator kanske kan ramla lite lättare. Det finns tyvärr många olika typer av utsatthet, både fysisk, psykisk eller ekonomisk, säger Josiane Bolenge Kamparås.
Kommunerna behöver även jobba mer strategiskt för att förebygga våld, anser hon.
– Vi behöver stärka brukare, prata om gränssättningar och vara uppmärksam på varningstecken och våga fråga om man misstänker något, säger hon.
På förvaltningen för funktionsstöd har över tusen personer fått kompetenshöjande insatser. Men Josiane Bolenge Kamparås menar att mer behöver göras även där.
Stolt att vara med och bidra
Därför kommer det metodstöd som utvecklas att bli användbart, både för Göteborgs Stad och för andra kommuner. Det kommer att finnas en gemensam utbildning som kommuner runt om i landet kan använda, så att både ledare, strateger och personal kan inspireras, få tips och vägledning för att systematisera arbetet.
– Vilka rutiner behöver just vår verksamhet ha, vilka metoder är bra att använda och exempel på hur man kan arbete förebyggande med frågan om våld i nära relationer. Vi kommer även att ha checklistor och visa hur man kan ställa frågor om våldsutsatthet, säger Josiane Bolenge Kamparås.
Hon är oerhört stolt över att tillsammans med andra ta fram ett material som kan bidra till att förbättra arbetet med att uppmärksamma, upptäcka och agera vid utsatthet för våld för några av samhällets mest utsatta grupper.
– Det känns både meningsfullt och roligt att bidra till detta stöd för andra kommuner, säger Josiane Bolenge Kamparås.