2024-03-22 | 3 min läsning

Välstånd och fred är beroende av vatten

22 mars är Världsvattendagen. Foto: Jani Ravas
2024-03-22 | 3 min läsning
Välstånd och fred är beroende av vatten
Sverige har inte haft krig på flera hundra år, men runt om i världen pågår konflikter som påverkar människors tillgång till säkert dricksvatten. 22 mars är Världsvattendagen och årets tema handlar om vattnets betydelse för fred, välstånd och utveckling.

Sverige har inte upplevt krig på över 200 år, men säkerhetsläget i både Sverige och Europa har försämrats, och konflikter pågår i omvärlden. För lite drygt två år sedan invaderade Ryssland Ukraina och ryska attacker har starkt påverkat landets vattenförsörjning.

Vatten

  • Källan till allt liv och spelar en kritisk roll för stabilitet och välstånd i länder där tillgången på vatten är sämre. När tillgången på vatten blir låg eller när vattnet blir förorenat kan det skapa spänningar länder emellan.
  • Jordklotet är fullt av vatten, men det finns bara 2,5 procent sötvatten på jorden
  • Av dessa går endast 0,3 procent att använda till dricksvatten, det livsmedel som vi människor är helt beroende av.
  • Mer än tre miljarder människor är beroende av vatten som flödar mellan nationsgränserna
  • Av 153 länder som delar på vattendrag med sina grannar är det bara 24 länder som har samarbetsavtal för sitt delade vatten
  • Ungefär hälften av jordens befolkning lider av vattenbrist åtminstone under någon del av året

Ukraina frågar efter VA-material

Den ukrainska regeringen har stora behov av materiel som krävs för att säkerställa vattenförsörjningen i landet.

– På Kretslopp och vatten förbereder vi därför just nu vår tredje sändning med VA-materiel till Ukraina, berättar Josefin Lundberg Abrahamsson.

I Ukraina saknar flera miljoner människor tillgång till rinnande vatten.

UV-lampor och kvartsglas

Kretslopp och vatten kommer att skicka bland annat UV-lampor och kvartsglas till Ukraina via MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Varje UV-lampa sitter i ett så kallat kvartsglas som skyddar lampan från vatten. Vattnet passerar förbi UV- lamporna som oskadliggör mikroorganismer i vattnet, till exempel e-coli, giardia och cryptosporidium.

– Det är begagnad utrustning som vi tagit från våra anläggningar. Lamporna går ett visst antal timmar innan vi byter dem. Istället för att kassera dem, så skickar vi dem vidare nu. Jag hoppas att de kan hjälpa människor i Ukraina att få säkrare tillgång till dricksvatten, säger Josefin Lundberg Abrahamsson.

Väntar på transport

Helene Johansson, driftingenjör på Alelyckans vattenverk, har hjälpt till att packa sändningen med UV-lamporna som just nu ligger och väntar på transport till Ukraina.

– Det känns bra i hjärtat att få göra detta, säger hon.

Minigrävare och annan utrustning

2022 skickade Kretslopp och vatten den första omgången med UV-lampor och kvartsglas. Vid ett andra tillfälle skickades pumpar, slangar, oljereningsaggregat och industrislangklämmor samt två nybesiktade och kompletta minigrävare med skopor och hydraulhammare.

 

Vattensituationen i Ukraina

Enligt UNICEF kämpar mer än 6 miljoner människor varje dag i Ukraina för att få tag i dricksvatten. Särskilt svår är situationen i de östra delarna av landet där över 1,4 miljoner människor står utan tillgång till säkert vatten och ytterligare 4,6 miljoner människor har mycket begränsad tillgång. Minst 20 attacker mot dricksvattennätet i östra Ukraina har dokumenterats.

Källa: UnicefPrenumerera så du inte missar något nytt!