Anna Persson, kurator, och Bernhard Bulai, lärare i fritidshem, på Tretjärnsskolan är båda utbildade i Vänskapsverkstan. Foto: Daniel Marsfeld

2025-02-20 | 2 min läsning

Vänskapsverkstan lär barnen om känslor och samtycke

På Tretjärnsskolan undervisas alla elever i årskurs 3 i känslor, jämställdhet och samtycke. Arbetet går under namnet Vänskapsverkstan, en våldsförebyggande metod för elever i åldrarna sju till nio år.

– Vänskapsverkstan bidrar till att få tryggare elever, och ett bättre klimat i klassrummet, säger Bernhard Bulai, lärare i fritidshem på skolan.

På Tretjärnsskolan i Lövgärdet får alla elever i årskurs 3 undervisning i Vänskapsverkstan, ett skolmaterial som är framtaget av organisationen MÄN som arbetar för jämställdhet och mot mäns våld.

– Vänskapsverkstan är uppbyggd på fem lektioner med fem olika teman: känslor, bråk och våld, jämställdhet, åskådarperspektiv och samtycke, förklarar Bernhard Bulai, lärare i fritidshem på skolan.

Hur kan en lektion se ut?

– Lektionen kan exempelvis handla om känslor och då börjar vi med att inventera vilka känslor som eleverna känner till. Därefter pratar vi om vad en känsla är och eleverna får träna på att gestalta olika känslor. I materialet finns även olika filmer kopplade till ämnet som öppnar för diskussion mellan eleverna, säger Bernhard.

Vad får eleverna med sig från Vänskapsverkstan?

– Eleverna lär känna sig själva och klasskamraterna på ett nytt sätt. De lär känna sina känslor, beteenden och får verktyg att hantera många situationer som de möter i vardagen, säger Bernhard.

Ett komplement till ”Stopp min kropp”

Anna Persson är kurator på Tretjärnsskolan. Hon jobbar sedan tidigare med ”Stopp min kropp”, ett material från Rädda barnen som eleverna får ta del av i årskurs 2. Hon tycker att Vänskapsverkstan blir en bra förlängning på det arbetet.

– I ”Stopp min kropp” pratar vi också om känslor och kroppsintegritet. Vad är okej för mig, vad är okej för andra och vad säger lagen? säger Anna Persson och berättar att intresset från eleverna är stort.

– Dessa ämnen väcker hur många frågor som helst hos eleverna och det känns värdefullt att kunna ge eleverna ett forum där de kan ställa alla sina frågor, säger Bernhard.

Svåra begrepp blir begripliga

Materialet är utformat så att svåra begrepp som jämställdhet och normer ska bli begripliga för en nioåring.

– Det är det som är så bra med materialet. Det är klart att eleverna inte får med sig hela spektret av begreppet jämställdhet efter våra lektioner, men de får en första förståelse för det, berättar Bernhard.

Metod som kan förhindra konflikter

Både Anna och Bernhard beskriver Vänskapsverkstan som ett förebyggande arbete, en metod som kan förhindra flera konflikter från att uppstå.

– Vi når alla elever med det här materialet och märker att det ger resultat, men det gäller också att lärarna har möjlighet att avsätta tid för det här materialet. Det är ingen självklarhet med tanke på allt en lärare ska hinna med, men Vänskapsverkstan bidrar till att få tryggare elever, och ett bättre klimat i klassrummet, säger Bernhard.



Prenumerera så du inte missar något nytt!