Industridesignern Irene Stewart Claesson som lett arbetet med att ta fram besökares liksom verksamhetens behov har också tagit hänsyn till ekologiska krav, att väntrummet ska vara tillgänglig även för funktionshindrade människor och att miljön ska vara långsiktigt hållbar.
Med hjälp av elever och lärare på Högskolan för Design och Konsthantverk har Irene Stewart Claesson intervjuat besökare och anställda. Underlaget har legat till grund för en behovsanalys utifrån besökarens perspektiv.
– Sammanlagt har vi lagt fem veckor på att ta fram en behovsanalys och skisser och detta är unikt, i de flesta designprojekt lägger man kanske ner en veckas tid på detta, säger Birgitta Nilsson, projektledare.
Projektet får totalt 300.000 kronor för att designa väntrummet och receptionen. I pengarna ingår utbildning av designers, behovsanalys, skiss och produktutveckling.
Tryggt väntrum
– Att just väntrummet valdes ut beror på att det är patienternas domän. Vi vill att de ska känna sig trygga både före och efter besöket, säger Brita Nordblad, projektledare i Primärvården som är kontaktperson från Vårdcentralen centrum i designprojektet.
Idéskisserna till väntrummet och receptionen är klara och nu pågår jakten på de företag och designers som ska förverkliga miljöerna. Väntrummet och receptionen ska stå klara hösten 2003.
– Just nu söker vi mer pengar för att skapa en helhetslösning. Medlen täcker funktioner i väntrummet men inte helhetsmiljön, det vill säga golv, väggar, textilier och belysning, säger Brita Nordblad.
”Design med omtanke” drivs av Västra Götalandsregionen och har totalt nio miljoner kronor i budget. Medarrangörer är Högskolan för Design och Konsthantverk, Stiftelsen Svensk Industridesign, Svensk Form och Design Västra Götaland. Samarbetspartner är också Konsumentföreningen Väst. Förutom Vårdcentralen centrum, ingår Arbetsförmedlingen i Skövde, förskolan Snickaregården i Kinna, Kommunhuset i Lidköping och entrén till Kulturhuset i Borås i designprojektet.