Vårens blomsterprakt livar upp Göteborg
– Urnorna blir som små smycken på olika platser i staden, berättar Sofia Cronelid, samordnare för blomsterprogrammet vid stadsmiljöförvaltningen.
Blomsterurnorna kommer synas på torg, gator och parker som Götaplatsen, Stenpiren, Drottningtorget och centrala gångstråk. Sammantaget rullas nära 9000 växter ut för att göra Göteborg vackrare under våren.
– Gustaf Adolfs torgs rabatter blir praktfulla med orange ranunklar, förgätmigej och lackviol som kan minna om gässen över havet. Det blir mycket kopparfärger för att ge en känsla av de magiska kvällarna i hamnen, säger Sofia Cronelid när torget började kläs i vårskrud tidigare i veckan.
Lökar kikar fram och perenner återbrukas
Lökarna som planterades i höstas börjar nu också att titta fram i rabatter på platser som Bältesspännarparken och vid Göteborgsoperan. Ganska många växter planteras också i befintliga rabatter.
En del av vårens växter är perenner som kommer att återanvändas i stadens permanenta planteringar efter gästspelet i blomsterurnorna under våren.
Betongtyngda Frölunda trappor livas upp
Även vid Frölunda trappor vid Frölunda torg pågår utsmyckningen och det blir pampigt värre när betongen får liv. Andra torg utanför stadskärnan som får sin del av blomsterprakten är Chapmans torg, Hjällbotorget och Komettorget.
– Vi jobbar för fullt med att försköna gator och torg inför påsk, men arbetet pågår även efteråt, säger Sofia Cronelid.
Till sommaren blir det ännu mer blomsterprakt då temat går över till att gestalta västkusten, korallreven och havet. Då får fler platser liv genom urnor och planteringar.
– Broarna i innerstan blir väldigt vackra och kommer att gå i blåa toner. Playan vid Stenpiren blir också maffig med stora kärl och prunkande palmer, säger Sofia Cronelid.
Silvriga vinterhavstoner till hösten
I Slottsskogen kommer besökarna kunna njuta av strandråg och växter som för tankarna till sommaren vid kusten.
– Strandtemat bli dovare och lugnare än den färgsprakande våren. Och till hösten går vi över till isiga silvriga vinterhavstoner.
Havstemat knyter an till mål 14 i Agenda 2030. Olika delmål som Göteborgs Stad jobbar med har valts ut inför de kommande åren.