Allt i naturen, från ängar till björkar och skalbaggar, är en del av den biologiska mångfalden. Foto: Pexels/Freddie Ramm
Variation och mångfald i naturen stärker Göteborg
Biologisk mångfald innebär att det finns mycket variation i naturen, det kan vara inom arter, mellan arter och i ekosystem. Det betyder att allt i naturen, från ängar till björkar och skalbaggar, är en del av den biologiska mångfalden. Madeleine Jönsson är utvecklingsledare för natur och biologisk mångfald på miljöförvaltningen och berättar att hon brukar använda en ek som exempel.

”När vi bygger nytt är det viktigt att ta hänsyn till biologisk mångfald på land och i vatten. Naturen i stadsmiljön får inte minska till ytan, den måste skötas. Läget är akut vad det gäller förlust av biologisk mångfald och vi behöver skydda och restaurera våra ekosystem.”
Madeleine Jönsson
– Eken i sig är ett eget ekosystem! Den har omkring 1000 andra arter av svampar, lavar, mossor och ryggradslösa djur knutna till sig. Tillsammans skapar de ett ekosystem där arterna samlever och påverkar varandra.
Madeleine jobbar även med Göteborgs Stads miljömål för naturen, att Göteborg har en hög biologisk mångfald. Målet är att Göteborg ska ha tillräckliga områden med livsmiljöer och naturtyper för att med rätt skötsel bevara de arter som finns i kommunen.

När staden växer påverkas naturen
Ett ekosystem som mår bra kan lagra koldioxid, rena vatten och minska risken för översvämningar. Därför är arbetet för biologisk mångfald och klimatanpassning tätt sammanlänkade. Johan Rehngren är stadsträdgårdsmästare i Göteborgs Stad och berättar hur biologisk mångfald och stadsmiljö hänger ihop.
Biologiska mångfaldens dag
- Inträffar varje år 22 maj
- Är instiftad av FN
- Finns till för att uppmärksamma den betydelse biologisk mångfald har för planeten och de åtgärder som behövs för att förbättra den
– Biologisk mångfald är grunden för att en stad ska fungera hållbart. Naturen hjälper oss med sådant som vi ofta inte tänker på – som att rena luft och vatten, ge skugga och skapa platser där vi mår bra, säger Johan Rehngren.
Nya bostäder, vägar och annan bebyggelse gör ibland att viktiga livsmiljöer för djur och växter försvinner.
– För att minska vår påverkan tar vi hand om det gröna som finns och försöker bevara viktiga livsmiljöer – till exempel små skogsdungar, alléer eller vattendrag – mellan och inom bebyggda områden. Sådana miljöer fungerar som spridningsvägar där djur och växter kan ta sig mellan olika områden, hitta mat och leva, fortsätter Johan Rehngren.
Ny bebyggelse menar även Madeleine Jönsson är en av de största utmaningarna inom arbetet med målet för naturen. Göteborg växer och då är det viktigt att komma ihåg naturen i stadsmiljön, som är viktig för både ekosystemens och människornas välbefinnande.
”Städa mindre i trädgården och skapa boplatser genom att lägga en sand- eller stenhög i ett soligt hörn eller sätt upp olika typer av holkar och andra bostäder. Vatten är bra, så ställ ut ett fågelbad eller skapa en liten damm om det finns plats för det. Det roliga med biologisk mångfald är att det är ganska enkelt att göra något som gör verklig skillnad.”
Johan Rehngren

– När vi bygger nytt är det viktigt att ta hänsyn till biologisk mångfald på land och i vatten. Naturen i stadsmiljön får inte minska till ytan, den måste skötas. Läget är akut vad det gäller förlust av biologisk mångfald och vi behöver skydda och restaurera våra ekosystem. Då kan de bli tillräckligt motståndskraftiga vid ett förändrat klimat som medför extrema temperaturer och ökat skyfall med stor risk för översvämningar, säger Madeleine Jönsson.
Tillsammans gör vi störst skillnad
Göteborgs Stad arbetar varje dag för att stärka den biologiska mångfalden genom att skydda och sköta värdefull natur och göra plats för nya gröna miljöer i stadsmiljön. Bland annat finns utvecklingsprojektet Hela stadens grönska och strategin Grön och robust stad.

Men störst skillnad gör vi när vi jobbar tillsammans med andra. Göteborgs Stad har under våren startat ett samarbete med Göteborgs universitet och flera stora företag i regionen. Initiativet heter Bee-Go: Handslaget för biologisk mångfald och ekosystemtjänster, och innebär att varje aktör lovar att göra konkreta åtgärder för att stärka och bevara den biologiska mångfalden.
Göteborg är rikt på naturtyper
Visste du att det finns det mer skog, grönområden och vatten än gator och bebyggelse i Göteborg? Inom Göteborgs kommun finns flera olika naturmiljöer, till exempel Rya skog som är en lummig lövskog med rikt fågelliv; Smithska udden som erbjuder havsnära upplevelser och Vättlefjäll med sina många sjöar och vildmarkskänsla.
– Naturen följer inte vem som äger marken. Om vi vill att fler arter ska överleva i en stad som växer, måste vi alla hjälpas åt – att skapa livsmiljöer, sköta dem och ta hand om utmaningarna tillsammans. Det är så vi bygger en stad där både människor och natur får plats att leva, säger Johan Rehngren.
Flera kommunala och privata aktörer har redan anslutit sig till handslaget. Nästa tillfälle att skriva under är måndag 26 maj i Volvohallen i Torslanda.
Vad kan jag som göteborgare göra?
Avslutningsvis delar Madeleine och Johan med sig av tips på hur man som göteborgare kan agera för den biologiska mångfalden – och vad de själva gör.

Johan berättar att han brukar använda sig av en idéskrift som en av hans kollegor tagit fram: Trött på dina grannar? Skaffa nya! Att gynna den biologiska mångfalden är något som alla kan göra och ofta är det inte så svårt.
– Enligt devisen ”stökigt är bra” är ett av tipsen att städa mindre i trädgården eller på bostadsgården och i stället lämna kvar små rishögar. Skapa boplatser genom att lägga en sand- eller stenhög i ett soligt hörn eller sätt upp olika typer av holkar och andra bostäder. Vatten är bra, så ställ ut ett fågelbad eller skapa en liten damm om det finns plats för det. Det roliga med biologisk mångfald är att det är ganska enkelt att göra något som gör verklig skillnad.
Madeleine tipsar om att många val i vardagen kan göra skillnad och att hon själv brukar tänka på sina köp utifrån en cirkulär princip (refuse, reduce, reuse, recycle, repair, rethink, remanufacture).
– Ett annat sätt är att gå med i olika grupper eller starta en gröngrupp. Se vad du kan göra själv där du bor eller tillsammans med andra. Det kan vara att starta en grupp för att till exempel odla gemensamt. Man kan också bidra genom en ökad lokal artrikedom på sin balkong, i sin trädgård eller kolonilott. Det kan vara att plantera buskar och träd med blommor och bär eller att låta gräsmattan vara oklippt.
