2015-11-06 | 3 min läsning

    Världskulturmuseet smygstartar Mänskliga rättighetsdagarna

    Förra gången Göteborg stod värd för Mänskliga rättighetsdagarna var 2012. Den 9-10 november är det dags igen. Årets högaktuella tema är Tillsammans mot rasism. Redan på söndag smyger Världskulturmuseet igång dagarna med ett program för allmänheten.

    − Mänskliga rättighetsdagarna är norra Europas största mötesplats för de här frågorna. För oss i Göteborgs Stad är det ett jättebra tillfälle att få upp mänskliga rättigheter på agendan, säger Andrea Selvén, som är planeringsledare på stadsledningskontoret.

    Smygstarten på Världskulturmuseet äger rum den 8 november. På programmet står musik, filmvisning och olika föredrag. På plats finns människor och organisationer som belyser rasism och diskriminering från olika håll och även delar med sig av sina egna erfarenheter.

    − På det som händer på Världskulturmuseet ligger fokus på civilsamhället och organisationer som verkar mot rasism, säger Andrea Selvén.

    Tipspromenad mot rasism
    Bland annat ges ett seminarium om hur man bäst kan använda sig av nätets möjligheter för att bekämpa rasism. Dessutom blir det snack om ungas antirasistiska engagemang och Joanna Rubin, serietecknare och professor i illustration, kommer för att prata om visuell makt.

    Till Svenska mässan och de officiella seminariedagarna den 9-10 november väntas ett 70-tal utställare. Även Göteborgs Stad kommer att synas med en egen monter.

    − Vårt övergripande tema är att Göteborg är en stad för alla. Vi samarbetar även med andra aktörer under parollen Västsverige mot rasism och kommer bland annat ha en tipspromenad på temat, säger Andrea Selvén.

    ”Brännande och högaktuellt”
    Staden medverkar även i några av de 180 programpunkterna.

    − Vi är till exempel med och arrangerar ett seminarium om romsk inkludering och ett annat om social hållbarhet, där vi utgår från arbetet vi gör i Göteborgs Stad, säger Andrea Selvén.

    Hon påpekar att årets tema är både brännande och högaktuellt.

    − Det gäller samhället i stort, även här i Göteborg, och vi jobbar mot både rasism och diskriminering på en rad olika sätt, säger Andrea Selvén.

    Alla seminarier på Världskulturmuseet har fri entré och är öppna för alla. Men eftersom antalet platser är begränsade rekommenderas besökarna att föranmäla sig här.



    Prenumerera så du inte missar något nytt!