2024-06-20 | 3 min läsning

Västerhavsveckan – en havsfest för alla åldrar

Flera spännande fartyg visas upp, bland annat segelfartyget Kvartsita. Foto: Västerhavsveckan
2024-06-20 | 3 min läsning
Västerhavsveckan – en havsfest för alla åldrar
3–11 augusti är det dags för årets upplaga av Västerhavsveckan. Programmet är som vanligt fullspäckat med aktiviteter, kunskap och upplevelser för alla åldrar, allt med fokus på havsmiljön.

– Till alla som har tid och möjlighet vill jag bara säga; ta chansen och gå på Västerhavsveckan. Det är garanterat att du får uppleva intressanta aktiviteter, att du får lära dig ny rolig kunskap och att du får träffa engagerade experter som brinner för havet. Dessutom är nästan allting gratis, säger Gunilla Fransson Bangura, projektledare för Västerhavsveckan.

Västerhavsveckan är en temavecka för havsmiljön som i år arrangeras för 16:e gången. Under veckan anordnar ett stort antal aktörer havsnära aktiviteter för alla åldrar. Målet är att höja människors havsmedvetenhet, det vill säga att skapa ett intresse och en förståelse för vilken betydelse havet har för oss människor och hur vi påverkar det.

Gunilla Fransson Bangura, projektledare för Västerhavsveckan. Foto: Västerhavsveckan

Vill nå människor på flera sätt

Vad sägs om att gå ombord på en isbrytare, prova på akvarell, att smaka på ny god mat från havet, att pröva livräddningsövningar eller att spela havets musik? Det är bara en bråkdel av allt spännande som går att ta del av i Göteborg under Västerhavsveckan.

– Vi behöver öka förståelsen för hur havet mår och att vi människor ingår i samma ekosystem som havet. Allt vi gör har en påverkan på havsmiljön. Det handlar om allt från spridningen av plastskräp i naturen till klimatförändringarna. Men det är svårt att nå folk med bara fakta, säger Gunilla Fransson Bangura och fortsätter:

– Västerhavsveckan är ett sätt att nå människor på flera sätt, utifrån olika perspektiv och intressen som konst, teknik, forskning, sport och friluftsliv.

Aktiviteter över hela Göteborg

Aktiviteterna som arrangeras i Göteborg äger rum på flera håll i och runt stan. Här är några exempel:

• Heldag på Donsö med bland annat isbrytaren Ale, segelfartyget Kvartsita och havslabb med vattenexperiment. Tid och plats: Lördag 10 augusti, klockan 11.00–16.00, Donsö hamn. Läs mer här

• Familjedag i Frihamnen med Svenska Livräddningssällskapet, Havsverkstan, havets musik med mera. Du kan också besöka den marina kolonilotten och Omställningslabbet. Tid och plats: Söndag 11 augusti, klockan 11.00–16.00, Frihamnen. Läs mer här

• Aktiviteter vid Askimsbadet för hela familjen. Upptäck livet under ytan, testa livräddning, experimentera i Havsverkstan, prova på sportfiske och mycket mer. Tid och plats: Tisdag 6 augusti klockan 11.00–16.00, Askimsbadet. Läs mer här

Hela programmet finns på: www.vasterhavsveckan.se

Västerhavsveckan finns förutom i Göteborg och Västra Götaland också i Halland och Skåne.

Västerhavsveckan bjuder på många möjligheter att utforska och lära känna havet. Foto: Västerhavsveckan

Västerhavsveckan

Startade 2008 på initiativ av Västra Götalandsregionen

Tillsammans med ett 100-tal aktörer anordnas aktiviteter för alla åldrar

Medverkande arrangörer är till exempel universitet, institutioner, museer, ideella föreningar och privata företag

Läs mer: VästerhavsveckanPrenumerera så du inte missar något nytt!