Västerhavsveckan vill ge människor större kunskap om havet och vad som finns i det. Foto: Johanna Reteike

    2020-06-23 | 3 min läsning

    Västerhavsveckan tipsar om havsupplevelser på egen hand

    En hajutställning och tips på saker att göra på egen hand hör till årets nyheter på Västerhavsveckan.  Programmet har till viss del fått anpassas på grund av covid-19-pandemin. Det innebär till exempel att havsverkstan som brukar vara i Nordstan åker på turné till badplatserna.

    Gunilla Fransson Bangura, projektledare Västerhavsveckan för Västra Götalandsregionen. Foto: Håkan Karlsten

    – Många aktiviteter måste man anmäla sig till eftersom det är begränsat antal platser, säger Gunilla Fransson Bangura, projektledare för Västerhavsveckan på Västra Götalandsregionen.

    Den 1-9 augusti är det dags för den tolfte Västerhavsveckan. Den arrangeras av Västra Götalandsregionen tillsammans med ett hundratal aktörer, Göteborgs Stad är en av dem.

    – Vårt mål är att människor ska få en större kunskap om havet, bry sig om och värna vår havsmiljö, säger Gunilla Fransson Bangura.

    Anpassad vecka

    Årets Västerhavsvecka blir lite annorlunda på grund av covid-19-pandemin.

    – Vi får anpassa oss till rådande omständigheter, en del aktiviteter kan vi genomföra som vanligt. Vi har många som är utomhus och som är i väldigt små grupper. Det som är nytt för i år är att vi försöker få till det så att folk kommer ut i naturen även utanför Västerhavsveckan. Vi tipsar om vad de kan göra på egen hand under hela året.

    På webbsidan för saker man kan göra på egen hand finns exempelvis olika sorters artbingo. Det finns algbingo, strandbingo, blomsterbingo, fågelbingo och en lättare bingo för barn.

    – Man får kunskap men har också lite roligt när man leta nya arter.

    Ny hajutställning

    Nytt för i år är också hajutställningen på Långgrundet som smygöppnade under måndagen. Den handlar om västsvenska hajar. Det brukar vara en havsverkstad i Nordstan. Den blir av i år, men den åker på

    En hajutställning är en av nyheterna under årets Västerhavsvecka. Foto: Björn Källström

    turné i stället och kvar i Nordstan blir en utställning.

    – Vi ska åka runt till olika badplatser, inte bara vid havet för vi vill nå även de i våra nordöstra stadsdelar som kanske inte åker till havet. De kanske tar sig till Surtesjön eller Bergsjöbadet och där kommer vi att dyka upp med verkstan.

    Populär båttur

    Det är många av de tidigare årens aktörer som är med och ordnar aktiviteter. Däremot har det av på grund av pandemin varit svårt att få med nya. Men det finns några. En av dem är Naturtid som står för en sinnlig vandring med fokus på återhämtning och reflektion på Öckerö. Något som brukar vara populärt, och som folk redan hört av sig om i år, är de tre båtturerna från Marstrand.

    – Man kan prova på att dra kräftburar och titta på sälar. Båten brukar ta 50 personer, det gör vi inte nu, det blir färre ombord.

    Vandring längs Mölndalsån

    Gunilla Fransson Bangura rekommenderar också att man följer med på vattendragsvandringen längs Mölndalsån. Den arrangerades för första gången förra året och handlar till exempel om varför det är viktigt att anlägga fiskvägar och var vattnet i ån kommer ifrån.

    – Vandringen var väldigt intressant och man får lära sig mycket man inte visste.

    Tema biologisk mångfald

    Västerhavsveckan brukar locka ungefär 70 000 besökare från Koster till Landskrona. Temat för i år är biologisk mångfald och det kommer att märkas på olika sätt i programmet.

    – Det är oerhört viktigt att prata om biologisk mångfald, många gånger förstår man inte hur allt hänger ihop i ett ekosystem. Det är lätt att tänka att man vill ha en fin trädgård och så tar man bort den fuktiga marken, men det kanske var just där grodorna lade sina yngel, säger Gunilla Fransson Bangura som exempel.

    Begränsat antal platser

    På grund av covid-19-pandemin har alla aktiviteter ett begränsat antal platser. Det innebär att man måste anmäla sig i förväg till vissa aktiviteter.

    – Det är också extra viktigt i år att titta på vår hemsida innan för det kan bli förändringar i programmet, säger Gunilla Fransson Bangura.



    Prenumerera så du inte missar något nytt!