
Årets tema på Vetenskapsfestivalen är ”Framtider”, som utforskar allt från framtida forskning och teknik till konstnärliga visioner av morgondagen. Foto: Vetenskapsfestivalen
Den 1–6 april pågår årets Vetenskapsfestival i Göteborg och årets program innehåller 240 publika programpunkter som är öppna för allmänheten. Det är olika framtidsscenarier som står i centrum på årets festival, den största populärvetenskapliga festivalen i landet.
– Vi tar oss an temat framtider från massvis av perspektiv, bland annat AI, demokrati, hållbarhet och så människans framtid. Olika forskningsfält är representerade, bland annat humaniora, samhällsvetenskap, teknik och kemi som samlas kring detta tema, berättar Jenny Hultén som är programansvarig och konstnärlig ledare för festivalen.
Program för skolklasser
Det tvärvetenskapliga skolprogrammet pågår hela festivalen och bjuder på hundratals aktiviteter – både på plats i Göteborg och online, så att alla skolor i landet kan vara med digitalt.
– Vi startar skolprogrammet med en livesänd vetenskapsshow som vi kallar April, april kan jag lura dig vart jag vill? Den handlar om desinformation, fake news och varför det är viktigt med källkritik, inte minst nu när AI sprider sig, säger Jenny Hultén.

Vetenskapsfestivalen öppnar den 1 april och pågår till den 6 april. Den är kostnadsfri, och har flera programpunkter även för barn. Foto: Vetenskapsfestivalen
Ny arena med quiz och standup
De flesta av festivalens olika programpunkter sker i Nordstan men också på stadsbiblioteket och andra platser runt om i Göteborg. I år inviger man också en ny arena, Contrast Public House, en pub på Tredje Långgatan.
– Vi lyfter många seriösa ämnen, men det är ju festival och då behöver vi också kunna roa oss. På Contrast arrangeras det quiz varje kväll och olika forskarsamtal som vi kallar Pint of science. Dessutom blir det en standup-kväll där kända svenska komiker möter forskning och ska prata om apokalypsen och olika vägar att ta sig ur den, säger Jenny Hultén.
29:e Internationella vetenskapsfestivalen
- Pågår 1–11 april på olika arenor i Göteborg
- Öppen för alla och fritt inträde
- Sedan 1997 har Vetenskapsfestivalen varit en mötesplats för kunskap, inspiration och nya perspektiv
- Lockar cirka 50 000 besökare varje år
- Finansieras av Göteborgs universitet, Chalmers, Västra Götalandsregionen, Näringslivsgruppen Göteborg & Co, Vetenskapsrådet och Göteborgs Stad
Vad vill du tipsa mer om?
– Jag är väldigt peppad på ett samtal på stadsbiblioteket med Anders Sandberg, som är transhumanist och framtidsforskare. Han är en pännande person som älskar teknik och välkomnar den i människor. Han planerar bland annat att frysa ned sin egen hjärna för att den ska kunna tinas upp igen sen i framtiden när vi kan leva längre.
Anders Sandberg är ansluten till Institutet för framtidsstudier och han möter i sitt samtal Jonna Bornemark, filosof, författare och professor i filosofi vid Södertörns högskola.
– Lite förenklat kan man säga att hon är nyfiken på hur vi ska bli vänner med naturen och han är nyfiken på hur vi ska bli vänner med tekniken. De har aldrig mötts förut, så det blir nog ett spännande samtal.
Ta med barnen på Experimentverkstaden
Jenny lyfter också Experimentverkstaden i Frihamnen där man kan ta med sig sina barn och testa att labba i festivalens pop-up science center. Experter och festivalvärdar tar hand om alla besökare och lotsar dem genom kluriga och spännande experiment med kreativitet och hållbarhet i fokus.
– Vi lever i en politiskt instabil tid där vi också ser ett ökat kunskapsförakt. Festivalen är ett sätt att hylla vetenskap, kreativitet och nyfikenhet och där vi kan fungera som en motvikt till desinformation och fake news. Och det är viktigare än någonsin att vara en stabil faktor för akademisk frihet och där vi också kan mötas, säger Jenny Hultén.