2015-04-10 | 3 min läsning

Vetenskapsfestivalen tillbaka – på liv och död

Vetenskapsfestivalen startade en gång i ett annat årtusende men fortsätter ständigt att hitta nya utmaningar. Nu är den populär- och tvärvetenskapliga utmaningen tillbaka för nittonde gången. Årets tema: Liv och död.

Vetenskapsfestivalen i Göteborg är ett vårtecken så gott som något. Under fem dagar, 15-19 april, väntas 70 000 besök och mer än 1 000 timmars aktiviteter på drygt 30 arenor och med mer än 300 programpunkter.

Vad är liv? Hur blir vi till, och finns det möjligen liv på andra platser? Det är bland annat den sortens frågor som årets festival kommer att närma sig.

– Vetenskapsfestivalen är tvärvetenskaplig och blandar allt från naturvetenskap och teknik till samhällsvetenskap och humaniora, säger Stefan Örgård som är verksamhetsansvarig.

För drygt 20 000 skolelever – från förskolan till och med årskus 9 – inleds festivalen redan på måndag den 13 april, medan allmänhetens breda utbud startar onsdagen den 15 april.

Tält i Bältesspännarparken
En av årets stora nyheter är det så kallade Makerspace som kommer att ta plats i Bältesspännarparken mitt emot Stora teatern.

– I år satsar vi särskilt mycket på att skapa mötesplatser. Makerspace är ett sådant exempel. Här blandar vi kultur, teknologi, hantverk, konst och design och hoppas kunna stimulera besökare till nya tankar. Kanske till och med till att utveckla egna uppfinningar, säger Stefan Örgård.

Under tälttaket i Bältesspännarparken planeras också under helgen för ett Mini Maker Faire där forskare och kreativa människor från olika håll kommer att visa sina inspirerande och innovativa skapelser.

Tjuvstart på måndag
I det digra programmet i Bältesspännarparken kan man bland annat, sen onsdagseftermiddag, hitta en föreläsning om Zombies i naturen. Emil V Nilsson, som till vardags är doktor i ekologisk botanik vid Uppsala Universitet, berättar om parasiter som tar över värddjurs kroppar och medvetande, för att använda dem i eget syfte.

Den numera traditonella och uppskattade Experimentverkstaden etableras i år i Angered Arena med tjuvstart för skolungdomar redan på måndag den 13 april. För allmänheten är verkstaden öppen under helgen.

Här finns det alla möjligheter att själv ta aktiv del och pröva sig fram – allt för att skapa lust för vetenskapens värld och kanske väcka intresse för en egen framtid som forskare.

En utmanande resa
En annan favorit i repris är Vetenskapsrouletten i Lisebergshjulet.

I varje gondol sitter en forskare och väntar på sällskap för ett spännande samtal medan hjulet sakta fullföljer sitt varv.

– Vi hoppas att besökaren går in som ett frågetecken och kommer ut som ett utropstecken, säger Stefan Örgård.

Resan är fri – precis som allt annat på festivalen – men livet blir kanske aldrig mer som förr. Det kompletta programmet för årets vetenskapsfestival återfinns via länken nedan.



Prenumerera så du inte missar något nytt!