Victoria och Patrik har varit jourhem i sju år
Socialstyrelsen gick tidigare i år ut i sin största kampanj någonsin för att locka medborgare att ställa upp som familjehem och jourhem åt barn i nöd. Det saknas 100 familjehem i Göteborg och behovet av jourhem är också stort. För Victoria som bor i staden stod det tidigt klart att hon ville bidra.
Läs mer i Vårt Göteborg: Göteborgs Stad söker 100 familjehem
Hoppas fler vill bli jourhem och familjehem
– Mina föräldrar var familjehem åt en pojke när jag var 11 år. Han var bara 1,5 år när han kom till oss från ett så fint jourhem, och då tänkte jag att det vill jag också bli när jag blir stor. Min familj adopterade sen pojken som jag i dag kallar min lillebror, berättar Victoria.
Erfarenheten gjorde att Victoria förstod vilken effekt ett bra jourhem och familjehem kan ha på ett barn. När hon och maken Patrik hade fått två egna barn bestämde de sig för att bli jourhem och har varit kontrakterad jourfamilj i sju år.
– När mina egna två pojkar var små ville jag ha mer tid hemma med dem, men samtidigt kände jag en stark önskan om att få bidra och göra skillnad. Att bli jourfamilj kändes jättebra och passade bra i vår livssituation, säger hon.
Varför lockade jourhem framför familjehem?
– Vi ville hjälpa till med det akuta, och göra det så bra som möjligt för barnen under den tiden de var hos oss. Barnen är i kris och det är ju även hela deras familj, så då vill vi fokusera på att erbjuda ett stabilt hem under den tiden.
I snitt har tre barn per år varit placerade hos Victoria och Patrik. Vissa har varit placerade hos dem ett par dagar, medan andra har varit hos dem uppemot ett år.
– Det är så olika vilka behov barnen har och hur situationen är, säger hon.
Blev det som du tänkte dig, att bli jourhem?
– Ja, det blev det. Men vissa saker och vissa situationer kan man inte förbereda sig på innan. Det kan vara individuella saker som rör barnen och deras familjer, men det är också det som är så intressant att varje fall är unikt.
Vad säger dina söner om att vara jourhem?
– Det klart att det kan vara tufft ibland, men de tycker att de lär sig mycket och de är helt med på detta. Vi pratar öppet om att vi är den där mellanhanden som kan vara till stor hjälp och att det viktigaste är att barnet får det bra, oavsett om det flyttar till ett familjehem eller om barnet får återvända till sin familj.
Får ni någon hjälp i ert arbete?
– Ja, vi har gått flera utbildningar, bland annat Ett hem att växa i och Traumamedveten omsorg. Sen finns det fördjupningar att gå för att fylla på sina kunskaper, vilket är viktigt. Vi har också närkontakt med våra handledare på kommunen och även möjlighet att få hjälp via psykolog om vi behöver det. Här i vår stadsdel finns en grupp där vi som är jour- och familjehem träffas och pratar om olika teman.
Vad är det bästa med att vara jourhem?
– Det är otroligt givande att få se hur de här barnen utvecklas. Oavsett anledningen till varför de kommer till oss så är de i en kris, men när barnen har fått landa kan vi se hur de förändras. Det är så fint att få vara en del av barnets positiva utveckling. Det kan absolut vara jobbiga perioder, men ofta kommer det något gott ur det.
Att kunna erbjuda ett stabilt och lugnt familjehem med en fungerande vardag där rutinerna sitter och där det finns en förutsägbarhet, är receptet för att lyckas som jourhem eller familjehem, menar Victoria.
– Många tror att det ska vara på ett visst sätt, men har man viljan att hjälpa någon så kommer man väldigt långt på det. Det viktigaste är att barnet kan få ro.
Hur ser framtiden ut för er?
– Eftersom vi brinner så för detta så kommer att fortsätta att vara jourhem. Vi vill finnas här för vi vet att det finns ett stort behov. Det behövs fler familjer och är vi fler som hjälps åt, så blir det bättre för alla.
Har du något råd till de som är nyfikna?
– Alla kanske inte har möjlighet att vara hemma som jag har, men det finns olika sätt att hjälpa till som kanske passar ens livssituation bättre. Det kan kännas som ett stort steg, och då kanske man kan börja som kontaktfamilj. Jourfamilj innebär ju en akut placering, medan familjehem oftast är en längre period, som också kan bli ett för-alltid-hem, som det blev för min bror.
Så här kan du hjälpa till
- Familjehem: Som familjehem tar du emot barn som av olika anledningar inte kan bo hemma. Barnet kan bo en kortare eller längre tid hos dig
- Kontaktfamilj: Som kontaktfamilj tar du emot ett barn i ditt hem ungefär var tredje helg, för att vara ett extra stöd
- Jourhem: Som jourhem tar du med kort varsel emot barn som behöver omedelbart skydd eller stöd för en kortare tid
- Kontaktperson: Som kontaktperson träffar du barnet regelbundet för att umgås och hitta på aktiviteter tillsammans
Länkar: