2022-08-03 | 3 min läsning

Lär dig mer om havet på Västerhavsveckan i augusti

Precis som Västerhavet ringlar sig Västra Götalandsregionens temavecka för havsmiljön utmed kusten och in i landets avrinningsområden. Med hundratals olika aktiviteter, mellan den 6 och 14 augusti, sprids engagemang och kunskapen om Västerhavets miljö.

På Askimsbadet kan du låna vattenkikare och upptäcka livet i havet. Foto Gunilla Fransson Bangura

På Havsverkstan i Stenungsund kan barn experimentera och upptäcka havet i labbmiljö, i Göteborgs hamn öppnas dörrarna till fiskauktionen och från Hönö åker Belle−Amie på en västkusttur med sälsafari. Du kan också prova på att paddla havskajak, sportfiska eller att vara sjökapten i en bryggsimulator. Den 14:e omgången av Västerhavsveckan bjuder på mängder av aktiviteter, guidade turer, föreläsningar och workshops med målet att öka engagemanget och kunskapen om Västerhavet.

− Vi vet för lite om havet. Det finns så mycket under ytan som vi inte ser. Samtidigt står vi inför stora utmaningar, som nedskräpning av haven och ökad turism. Vi är många som ska dela på havet och vi behöver lära oss att det vi gör på land påverkar havet och tvärtom, säger Gunilla Fransson Bangura, projektledare för Västerhavsveckan.

Allt för livskraftiga arter

Ett hot mot livet i havet är främmande invasiva växter och djur. Även där behövs mer kunskap och alla kan hjälpa till. Det kallas medborgarforskning när allmänheten hjälper till och bygger på att vi alla rapporterar in observationer som sticker ut. Det kan till exempel vara en märklig krabba som följer med upp på bryggan vid sommarens krabbfiske.

− Då kan det vara en blåskrabba, penselkrabba eller ullhandskrabba, alla är väldigt livskraftiga och slår ut våra egna strandkrabbor. Får man upp en sådan ska man inte slänga tillbaka den i vattnet.

Fiskens väg från hav till bord

Linda Frithiof på Göteborgs fiskauktion visar en marulk. Under Västerhavsveckan håller hon guidningar av fiskauktionen. Foto: Foto Gunilla Fransson Bangura

Under Västerhavsveckan finns det många olika sätt att ta del av livet i och vid havet. Du kan till exempel vara med på fågelskådning och upptäcka fågellivet i Torslandaviken som med sitt söta och salta vatten skapar optimala förutsättningar för liv. I Göteborgs Hamn kan du följa med på en guidad tur av fiskauktionen och lära dig mer om våra vanliga och ovanliga matfiskar och om fiskens väg från hav till bord.

För den som drömt om att vara sjökapten bjuder Göteborgs universitet in besökare att prova deras fullskaliga bryggsimulator. På Göteborgs Stads bemannade lekplatser kan barn titta på djur som finns i havet och utforska olika vattenmiljöer i projektet ”Havet börjar här”. Är du mellan 15 och 25 år kan du i stället göra en egen naturdokumentärfilm som sedan visas på Hunnebostrands filmfestival.

Vandringstips

Gunilla Fransson Bangura, som har jobbat med Västerhavsveckan nästan sedan starten, har ett eget tips hon vill lyfta fram som hon själv ska försöka vara med på.

− Vandringarna. Det blir fyra guidade vandringar på Rivö, Brännö, Vrångö och längs Mölndalsån som jag tror blir helt fantastiska. Rivö kan du inte heller komma till i vanliga fall. Där har Brännö− och Asperöbönderna sina får och du måste åka fårflotte dit.

Västerhavsveckan arrangeras av Västra Götalandsregionen tillsammans med en rad olika aktörer, varav Göteborgs Stad är en av dem.

Martorn är en hotad växt på havsstranden [vgregion.se]. Foto Mats Havström



Prenumerera så du inte missar något nytt!