VR ska öka kunskapen om yttrandefrihet och diskriminering
I Göteborg erbjuds personer som är nya i Sverige en kurs i samhällsorientering. Kursen är på 100 timmar och handlar om allt från praktiskt vardagsliv till svensk demokrati. Målet är att ge deltagarna en förståelse för det svenska samhället och kunskap om rättigheter och skyldigheter.
Under projektet kommer den traditionella klassrumsundervisningen att kompletteras med VR-teknik. Satsningen är en del i ett treårigt projekt som drivs av Högskolan Väst tillsammans med Göteborgs Stad.

Anders Boklund Ferreira är enhetschef för samhällsorienterande insatser på socialförvaltningen Centrum.
– Virtual reality har stor potential i utbildningssammanhang och vi hoppas på att tekniken kan bli ett stående inslag i samhällsorienteringen, säger Anders Boklund Ferreira, enhetschef för samhällsorienterande insatser i Göteborgs Stad.
Två virtuella världar ska byggas upp
I den förstudie som gjordes förra året, identifierade forskarna på Högskolan Väst bland annat de utmaningar som nyanlända möter när de försöker förstå komplexa teman som diskriminering och yttrandefrihet. Därför kommer två virtuella världar att byggas upp i projektet. Den ena ska simulera verkliga situationer av diskriminering och på så sätt ge användarna möjlighet att förstå både lagliga och mer subtila aspekter. Den andra virtuella världen ska handla om yttrandefrihet och innehålla interaktiva övningar och scenarier som hjälper kursdeltagarna att förstå deras rättigheter och skyldigheter.
– Diskriminering och yttrandefrihet är centrala delar i samhällsorienteringen, men det är ämnen som kan vara svåra att komma åt i vanlig klassrumsundervisning. En virtuell värld ger en starkare upplevelse och du kan utsättas för saker som ger en djupare förståelse, både för dig själv och andra, säger Anders Boklund Ferreira.
Fältstudier en del av projektet
Under projektet kommer Högskolan i Väst att göra fältstudier för att ta reda på hur VR-tekniken påverkar förståelsen för diskriminering och yttrandefrihet bland kursdeltagarna och vilka effekter det kan ha på integrationsarbetet i Sverige.
– Vi är mycket entusiastiska över potentialen i det här projektet. Genom att använda VR-teknik hoppas vi kunna erbjuda en mer engagerande och interaktiv upplevelse som hjälper tredjelandsmedborgare att bättre förstå och integrera sig i det svenska samhället, säger Amir Haj-Bolouri, professor i informatik och projektledare vid Högskolan Väst.
Projektet finansieras av Migrationsverket och Europeiska unionen genom Asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF).