2024-05-20 | 4 min läsning

West Pride växer med nyheten Pre-Pride

Göteborgs Stad deltar på West Pride sedan 2007. Foto: Hampus Haara
2024-05-20 | 4 min läsning
West Pride växer med nyheten Pre-Pride
Årets West Pride äger rum den 10–16 juni. Evenemanget har runt 250 programpunkter och Göteborgs Stad arrangerar i år över 60 aktiviteter. Nytt för i år är att festivalen inleds med Pre-Pride som pågår sedan den 13 maj.

West Pride är en kulturfestival som arrangeras av föreningen West Pride och lyfter upp normkritik och hbtqi-personers livssituation genom konst och kultur. Festivalens vision är en jämlik och inkluderande värld fri från fördomar och diskriminering.

Göteborgs Stad har sedan 2007 deltagit aktivt i West Pride-festivalen. Göteborg ska vara en stad för alla och har ett ansvar att upprätthålla de mänskliga rättigheterna. En del av arbetet för mänskliga rättigheter är att staden årligen medverkar i kulturfestivalen West Pride.

Göteborgs Stad ❤ hbtqi
  • Regnbågsflaggor över hela staden.
  • Sveriges första hbtqi-råd.
  • Landets första hbtqi+monument.
  • Regnbågshuset – en mötesplats för alla inom hbtqi-gemenskapen.
  • Mötesplatser för unga hbtqi-personer.
  • Plan för att förbättra hbtq-personers livsvillkor

Göteborgs Stad medverkar i West Pride på flera sätt. Göteborgs Stad ordnar egna aktiviteter under festivalen och i Pride House på Stadsbiblioteket. Medarbetare uppmuntras också att gå i Pride Parade den 15 juni.

Göteborgs Stad på plats i Pride park

– Göteborgs Stad har två tält i Pride park som i år är placerad på Kungstorget. I det ena tältet kommer flera av stadens verksamheter finnas på plats. Syftet är att kommunicera med besökare i Pride Park, för att berätta om deras verksamhet och på vilket sätt de jobbar med normmedvetenhet och hbtqi-frågor. Det är också ett tillfälle för stadens verksamheter att ta in synpunkter från allmänheten för förbättringar. Det andra tältet är inriktat mot unga där flera av stadens ungdomsverksamheter och mötesplatser för unga hbtqi-personer kommer bjuda på pyssel, häng, samtal och andra aktiviteter under hela Pride Park.

En folkfest med djupare mening

West Pride är en kulturfestival i Göteborg, skapad av och för hbtqi-personer. En återkommande folkfest med över 400 evenemang inom kultur, konst, musik, dans, teater, film, utställningar, debatter och föreläsningar.
Festivalen är en mötesplats för alla som har funnits sedan 2007. West Pride vill vara en positiv kraft i Göteborg, där människor kan samlas för att ha roligt och samtidigt arbeta för allas lika värde.

Läs mer: West Pride – ta del av nyheter och hela programmet

Det säger Mathilda Brink som är projektledare för Göteborgs Stads deltagande i West Pride.

Själva West Pride-festivalen äger rum den 10–16 juni. Programmet är fullspäckat och erbjuder cirka 250 olika evenemang, föreläsningar och andra aktiviteter. Det kanske mest kända evenemanget är den färgsprakande Prideparaden som går från Gustaf Adolfs torg klockan 13.00 lördag den 15 juni. Paraden har i år en tre gånger så lång sträckning som tidigare.

Fler ska kunna ta del av innehållet

I år smygstartade West Pride redan den 13 maj då Pre-Pride inleddes. Pre-Pride är en upptakt inför festivalen med en lång rad föreläsningar, workshoppar, seminarier och andra aktiviteter. Programmet är utspritt över tid så att fler ska ha chansen att ta del av innehållet.

– Pre-Pride har ett omfattande program för allmänheten, och samtidigt uppmanas verksamheter inom Göteborgs Stad att genomföra interna aktiviteter för att öka medarbetarnas kunskap och förståelse i hbtqi-frågor, och för att bidra till en mer öppen och inkluderande stad, säger Mathilda Brink och fortsätter:

– West Pride erbjuder bland annat en utbildning för stadens anställda om hbtqi-frågor med fokus på transpersoners livssituation och rättigheter den 28 maj.

Under Pre-Pride ordnas också Nordost Pride i Angereds Stadspark. Nordost Pride äger rum den 28 maj med regnbågsparad, musik och underhållning för alla åldrar.

– West Pride är både fest och allvar. Jag tycker man ska gå på West Pride för att ta del av kultur som är skapad av och för hbtqi-personer. Samtidigt som man får tar del av intressanta debatter och föreläsningar. Festivalen ett ypperligt tillfälle att fördjupa våra kunskaper i hbtqi och normer, och frågor som berör bemötande och inkluderingsarbete. Det är en chans att lära och samtala, ta del av kultur och träffa människor, säger Mathilda Brink.

Göteborgs Stad medverkan i West Pride 2024 – urval:
  • Pre Pride 13 maj–9 juni Flera interna aktiviteter arrangeras av Göteborgs Stads verksamheter redan en månad innan festivalen. Allt för att stadens medarbetare ska höja kompetensen om hbtqi och mänskliga rättigheter.
  • Pride House 10–16 juni (ej 15 juni) Göteborgs Stad arrangerar egna programpunkter under hela festivalen, bland annat på Stadsbiblioteket.
  • Pride Park 13 juni–15 juni Göteborgs Stad har 32 verksamheter representerade i två tält i Pride Park på Kungstorget.
  • Pride Parade 15 juni Göteborgs Stad deltar bakom en gemensam banderoll med budskapet ”Göteborg – En stad för alla”. Flera verksamheter, förvaltningar och bolag går i paraden med egna banderoller. Paraden går från Gustaf Adolfs torg klockan 13.00 och avslutas i Pride Park på Kungstorget.



Prenumerera så du inte missar något nytt!