2017-04-27 | 3 min läsning

William från Ester Mosessons tävlar i Swedish young chef award

Den 7 maj ska William Brittsjö laga en vegetarisk restauranganpassad varmrätt för sex personer. Han har en och en halv timme på sig och fem konkurrenter som alla tävlar om titeln Swedish young chef award 2017.

– Det ska bli så himla kul, säger William. Jag ser verkligen fram emot detta och är så taggad att visa vad man går för!

Årets tävlingsuppgift är en vegetarisk rätt – hur kul är det?
– Det är en väldigt bra uppgift. Man får tänka lite annorlunda när man skapade rätten men det är ett stort steg mot en mer hållbar gastronomi och att se grönsaker mer i fokus. Sen tycker jag väldigt mycket om att jobba med grönsaker så det passade mig.
1704_2.jpg
Kan du beskriva din rätt?
– Den handlar om att visa upp råvaror som är i säsong och att verkligen låta de visas och att inte krångla till det även om jag använder en hel del teknik i tillagningen. Det är även råvaror som jag verkligen gillar att jobba med som rödbeta, broccoli och lök som är huvudpelarna i min rätt!

Vad ska man tänka på när man lagar vegetariskt?
– Nyckeln till att laga bra vegetariskt är framförallt precis som med protein att man har bra kvalitet på råvaran, att man vågar ta in influenser så som exempelvis asiatiskt och att man vågar göra det där lilla extra för att uppgradera sitt bälte i vegetarisk gastronomi.

I vanliga fall går William tredje året på Ester Mosessons gymnasium, restaurang- och livsmedelsprogrammet inriktning kock. Han har praktiserat på Restaurang Bhoga i Göteborg och Restaurant Andrew Fairlie at Gleneagles i Skottland som har två stjärnor i Guide Michelin.

– För mig har det alltid varit självklart att laga mat. Det började när jag väldigt liten med att jag drog ut alla kastruller varje dag, dock blev mamma och pappa inte så glada av det – haha!

Är du nervös inför tävlingen?
– Jag har sett de andras rätter och vet att de är bra, men jag ska bara fokusera på det jag gör och inte tänka på de andra. Även om jag har mycket stöd från både familjen och skolan, så blir det ju svettigt när jag väl står där.

Vad gör du efter studenten i sommar?
– I sommar ska jag jobba hårt och lära mig så mycket som möjligt och utvecklas. Sen inför nästa år har jag tänkt försöka ta mig utomlands och få ännu mer kunskap för att bli så bra som möjligt!

Ett stort lycka till, William!
– Tack!



Prenumerera så du inte missar något nytt!