Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Val till EU-parlamentet 2019

[Publicerad 2019-03-25]

Panelsamtal på Stadsbiblioteket om Europas framtid

Bild: Julia Åhall/Europa Direkt Göteborgsregionen

Inför EU-parlamentsvalet. Hur bra koll har du på hur EU funkar? Ärligt? Om du känner att EU-kännedomen brister är du långt ifrån ensam. Den 2 april kan du bättra på dina kunskaper genom att ta del av ett initierat samtal om Europas framtid på Stadsbiblioteket, anordnat av Europa Direkt Göteborgsregionen.

Sofia Olausson är verksamhetsledare på Europa Direkt Göteborgsregionen.

– Tyvärr är kunskapen om EU ofta låg, även hos statsvetare och journalister, vilket är problematiskt eftersom många beslut som påverkar vårt samhälle fattas på EU-nivån, säger Sofia Olausson.

Rättighet – och skyldighet?
Hon är verksamhetsledare på Europa Direkt Göteborgsregionens kontor på Stadsbiblioteket, och jobbar med att sprida information om EU till Göteborgsregionens invånare. I och med det stundande valet till Europaparlamentet satsar de lite extra för att öka valdeltagandet, och Sofia Olausson tycker att det finns ytterligare en anledning att diskutera frågor om demokrati just i år.

– Under 2019 firar vi ju hundraårsjubileet för kvinnlig rösträtt i Sverige, och jag tycker det är en anledning att tänka ett varv till vad gäller demokrati. Att rösta är en rättighet, men man skulle också kunna säga att det är en skyldighet att göra sin röst hörd, säger hon.

Politiska kartan ritas om
På panelsamtalet på Stadsbiblioteket kommer flera experter med olika ingångsvinklar att diskutera det kommande valet och frågor om Europas framtid. Till exempel frilansjournalisten Joakim Medin, som förra året gav ut en bok om den politiska utvecklingen i 2010-talets Ungern under premiärminister Viktor Orbán.

– Om man inte tycker att Ungern är inne på rätt väg är det viktigt att vi får ett högt valdeltagande i parlamentsvalet i maj. Den politiska kartan i parlamentet kommer att ritas om, och det är vi européer som avgör hur fördelningen ska se ut, säger Sofia Olausson.

Valdeltagandet kan öka
Enligt Sofia Olausson finns det tecken på att intresset för EU-parlamentsvalet är på väg att öka i Sverige. I februari visade till exempel en Sifoundersökning som gjordes på uppdrag av nyhetsajten Europaportalen att 72 procent av väljarna uppger att de tänker rösta i årets val. När samma fråga ställdes inför valet 2014 var motsvarande siffra 53 procent – det faktiska valdeltagandet blev dock 51 procent.

– Jag hoppas att så många som möjligt går och röstar. Och alla som har frågor om EU kan ställa dem till oss på Europa Direkt på Stadsbiblioteket, så besvarar vi det vi kan och guidar vidare om det behövs, säger Sofia Olausson.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium


Julmarknader, utställningar, läxhjälp och mycket mer – här hittar du aktiviteterna!

Se kommunfullmäktiges möte 10 december

Sändningen börjar kl 15 den 10 december.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan för ridsport och översyn av regler för att förenkla för företag är två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 20 november. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling