Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Kultur & fritid

[Publicerad 2018-12-06]

Angeredselever ger järnet i Musikhjälpen

  • Sofia Bergman, Viktor Wilson, Wilma Frost, Paul Nemorin och Rickard Strid är några av de lyckligt lottade som åker till Lund för att representera Riksgymnasiet i Musikhjälpens bur den 14 december. Bilder: Birgitta Lagerlöf

  • Att önska en låt för 10 kronor var ett sätt att bidra till insamlingen när Angeredsgymnasiet ordnade aktiviteter för att öka trycket i insamlingen.

  • Sofia Bergman sköte loppisen där alla pengar går till Musikhjälpens arbete för funktionshindrade världen över.

Pangstart på insamlingsresan till Lund och glasburen. – Jag hoppas det här kan hjälpa fler att få den hjälp och det stöd som jag har fått, säger Wilma Frost på Riksgymnasiet på Angeredsgymnasiet och en av eleverna bakom skolans insamling till Musikhjälpen 2018. Insamlingen går långt över förväntan och nästa vecka åker några av dem till Lund för att hälsa på i glasburen och berätta om sitt engagemang för årets tema – funktionsnedsattas rättigheter världen över.

Det var en av skolans elevassistenter, Paul Nemorin, som fick idén att starta en insamling när han såg att årets tema skulle vara ”Alla har rätt att funka olika”.

– Jag tänkte att det är ju perfekt för oss. Här finns en möjlighet för våra elever att engagera sig för något som de kan relatera till, säger Paul Nemorin.

Elever och personal har pärlat över 600 armband som säljs till stöd för Musikhjälpen.

Riksgymnasiet på Angeredsgymnasiet är en av fyra liknande skolor i landet som tar emot elever med funktionsnedsättningar. Verksamheten har skola, habilitering och elevhem och drivs av Specialpedagogiska skolmyndigheten.

Eleverna tände direkt
Och Paul Nemorin hade rätt. Engagemanget lät inte vänta på sig.

– Vi tände direkt och bildade en grupp som började fundera på vad vi kunde göra för att få in så mycket pengar som möjligt till insamlingen. Det är också ett sätt för oss att visa att man kan vara kreativ och ha idéer även om man sitter i rullstol, säger en annan av skolans elever Viktor Wilson.

En aktivitet som snabbt tog fart var pärlandet. Genom att pärla och sälja armband med texten ”FUNKA #MH2018”, hoppades man få in pengar. Målet var 20 000 kronor.

– Det har vi passerat med råge, och det roliga är att det här har engagerat hela verksamheten, både elever och personal. Det har pärlats i varenda hörn, säger Paul Nemorin.

Full fart på skolan
Men pärlandet är långt ifrån den enda aktiviteten. En viktig del har varit att titta på de filmer som finns på Musikhjälpens webb om hur situationen är för funktionsnedsatta runt om i världen. Det har bidragit till elevernas engagemang.

Onsdag den 5 december ordnades ett event på skolan för att sätta extra tryck i insamlingen. Entrén på Angeredsgymnasiet fylldes med aktiviteter för att få in pengar – loppis, fikaförsäljning, pärlande och försäljning av färdiga stödarmband och inte minst fanns möjligheten att skänka pengar genom att önska sig en låt, precis som det ska vara i Musikhjälpen.

Det gick att önska nästan vilken låt som helst via Spotify, eller så ett liveframträdande från elevassistenterna Lisa Köster Haag och Björn Segerberg. Liveframträdandet kostade förstås lite mer, men gav ju levande musik och mer stöd till insamlingen.

På väg till Lund och glasburen
Men inte nog med detta, aktiviteterna och insamlingen fortsätter. Torsdag 13 december finns elever och lärare från Riksgymnasiet i Nordstan för att sälja pärlarmband och samla in pengar. Och dagen därpå, den 14 december blir en stor dag. Då åker några elever och elevassistenter till Lund för att vara med i direktsändning från glasburen.

– Vi ska berätta om vår insamling och varför vi tycker det här är viktigt. Det är nervöst, men också jätteroligt säger Wilma och Viktor.

– Att komma till Lund har varit vårt mål hela tiden. Jag tror det betyder jättemycket för eleverna att få komma till buren och uppleva vad det är de har varit med att skapa, säger Paul Nemorin.

Hål utkik på svt, fredag den 14 december klockan 13.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Genomgång av totalekonomin för Projekt Skeppsbron, utredning av hur av hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas och central samordningsfunktion för omplacering och omställning var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 19 juni. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling