Ett gigantiskt evenemang är över för den här gången. Att EM i friidrott blev en så lyckad och uppmärksammad fest är resultatet av flera års förberedelser – och ett teamarbete utöver det vanliga.
– Det sitter i stadens själ. Så här gör vi i Göteborg, säger Leif Nilsson på Göteborg & Co.
– Vi har fantastiskt bra medarbetare i vår stad. Det finns en väldigt stark gemenskap och en enorm glädje. Alla har jobbat tillsammans för att göra det här bra, säger han.
Leif Nilsson var ansvarig för ”EM på stan”-gruppen, där en rad olika förvaltningar inom Göteborgs Stad ingick.
– Våra förberedelser startade för två år sedan. Vi skötte bland annat renhållningen, utsmyckningen, flaggorna och baneren, sjukvården och vattnet.
Tanken var att hela staden skulle smyckas till en stor EM-arena med blomsterprakt och feststämning.
Tio dagar då allt måste klaffa
Sammanlagt 1,8 miljoner människor rörde sig på stan under EM-festen. Tio dagar då allt måste klaffa. En riktig urladdning för de tusentals medarbetare som förberett det hela så länge.
– Vi var så väl förberedda att allt fungerade väldigt bra, säger Leif Nilsson.
Alla stadens förvaltningar och bolag samt näringslivet var på något sätt involverade i planeringen och genomförandet av det största evenemanget i stan på över tio år. Enligt Leif Nilsson är samarbete nyckeln till framgång.
– Överlag är vi i Göteborg väldigt duktiga på att samverka mellan olika grupper. Det sitter i stadens själ. Hemligheten tror jag är att alla vill Göteborg väl.
Donationernas stad
Det finns också en historisk förklaring. Göteborg är donationernas stad – det var näringslivet som var med och byggde upp viktiga delar, bland annat sjukhus och högskola.
– Sahlgren och Chalmers bidrog med pengar som de tjänat på Ostindiefararen. Sedan har det fortsatt. Scandinavium kom till 1971 genom ett samarbete mellan Göteborgs Stad och näringslivet.
Stora evenemang är ett sätt att visa upp Göteborg och locka hit turister och företag som skapar nya arbetstillfällen. Och ett lyckat evenemang leder till nya möjligheter.
– Göteborg har redan lämnat in en intresseanmälan för att få arrangera Friidrotts-VM 2011.

Elisabeth Klingberg