Cykelsäsongen är här. Dags att se över hojen.

  Bröderna Thomas och Dan Pettersson, cykelreparatörer i Majorna, vet vad som är viktigast att kolla.
  Bröderna Pettersson har haft sin verkstad och butik på Karl Johansgatan i tio år. När snön försvinner och plusgraderna blir tillräckligt många börjar deras högsäsong.
  – Både de som haft cykeln stående och de som använt den hela vintern vill fixa till den på våren, säger storebrorsan Thomas Pettersson, som – förstås – tycker att cykeln är ett alldeles utmärkt färdmedel.
  – Det är de tre ”M:en”: man får motion, det är bra för miljön – och man sparar money.
  Många cyklister vårdar dessutom sina fordon ömt:
  – Det är en ren fröjd att se hur mycket jobb en del lägger ner på sina cyklar.
  Thomas och Dans checklista:
  Kolla att allt sitter fast ordentligt och att det som ska snurra snurrar – särskilt om cykeln har stått i ett allmänt utrymme under vintern.
  Bromsarna är viktigast av allt – de måste fungera! Om skårorna i gummit på bromsbeläggen (klaffarna som kniper åt hjulet) är borta så är det dags att byta. Om du har navbroms på bakhjulet så kolla att bromsarmen sitter ordentligt.
  Kolla att den säkerhetsutrustning du måste ha enligt lag är på plats och fungerar: ringklocka, lyktor och reflexer fram och bak och reflexer åt sidorna.
  Smörj kedjan. Om det har kommit smuts i den så gör rent den först, men om den är väldigt nersmutsad så är det nästan enklare att köpa en ny – en kedja kostar under hundralappen.
  Kolla att kedjan är rätt spänd. Den ska ha cirka en centimeters spelrum när den är som mest sträckt. Om den är för hårt spänd kan den gå av, om den är för slapp kan den hoppa av.
  Kolla om växlarna behöver justeras. Om du vet precis hur de fungerar och hur man ska göra så justera dem själv, annars är det lättare att låta en verkstad göra det.
  Tips för den som ska köpa ny cykel:
  Fundera över hur mycket du tänker cykla – och var – och köp en cykel som passar dina behov. Grovt mönstrade däck behövs i skogen och i snö, men inte om du bara ska cykla på asfalt sommartid.
  Provkör cykeln innan du köper den! Den ska kännas behaglig att sitta på, annars är något fel.
  Bonustips: Använd hjälm!
  ULF BENKEL