Mer än 300.000 människor i fem världsdelar har trampat hennes däck och hon har ”seglat in” PR för Sverige värd mer än två miljarder kronor. Snart är det dags för ostindiefararen Götheborg att vända hemåt.
Efter tre månader i Kina lämnar ostindiefararen Shanghai den 29 oktober. Först väntar två veckor på varv och sedan avsegling mot Hong Kong och Singapore.
– Hittills har hon gjort en fantastisk resa, säger länsöverdirektör Göran Bengtsson, ordförande i stiftelsen Ostindiska Compagniet (SOIC), när vi ber om en summering ”i halvtid”. Som en stark symbol för Sverige har fartyget och projektet levererat allt vi föresatt oss och mer därtill.
Göran Bengtsson berättar att SOIC:s mätningar av det så kallade mediavärdet – tidningsartiklar och rapportering i radio och TV – visade på cirka 700 miljoner kronor innan fartyget kom till Kina.
– Sedan har vi enbart i Kina fått mediaexponering som värderas till mer än två miljarder kronor, bland annat 31 timmars TV-sändningar i den kinesiska statstelevisionens elva kanaler, säger Göran Bengtsson.
Han berättar om överväldigande ceremonier i både Kanton och 20-miljonerstaden Shanghai, där man passade på att fira att Göteborg och Shanghai varit partnerstäder i 20 år.
Kungafamiljens deltagande har kraftigt bidragit till att höja intresset för det exotiska skeppet, inte minst kungaparets statsbesök i Kanton, det historiska slutmålet för ostindiefararna.
– Samtidigt var det så att vårt skepp öppnade för ett statsbesök som Sverige annars inte hade fått på 20 år, så lång är kön för statsbesök till Kina. Och vi fick politiska överläggningar och en handelsdelegation på hög nivå.
Symbol för öppenhet
Minst 400 svenska företag har kunnat dra nytta av seglingsäventyret. Men allt är inte bara affärer och pengar. Att Götheborg är ett seglande fartyg står för miljötänkande, en önskan om en värld som hushållar med resurserna. Skeppet är också en symbol för frihandel, öppenhet och yttrandefrihet, nog så viktigt i de länder som inte har samma demokratiska traditioner som vi.
– När vi seglar fritt från hamn till hamn ger vi möjlighet till möten mellan människor och får visa upp vad det svenska samhället står för idag. Vi levde ju på global handel redan på ostindiefararnas dagar under 1700-talet och idag är vi ännu mer beroende av global handel och öppenhet, säger Göran Bengtsson.
Han är van vid att projektet lever i ekonomisk osäkerhet. Och fortfarande är hela hemresan inte finansierad.
– Men vi jobbar stenhårt på det. Och ingen i projektet har nånsin tvivlat på att skeppet ska hem till Göteborg igen. Det har sagts att det finns kineser som vill köpa fartyget, men det har hittills bara varit lösa rykten, säger Göran Bengtsson.
Nästa sommar ska ostindiefararen vara hemma i Göteborg igen, efter att ha passerat Suezkanalen och Medelhavet. Från början var det tänkt att hon skulle anlända den 12 september, samma dag som föregångaren Götheborg I havererade i hamninloppet 1745. Men det historiska datumet har övergivits, nu ska hon komma senast i början av augusti, lagom till Göteborgskalaset.
Klart är att Götheborg gästar London på hemresan, men vilka och hur långa stopp det blir i Medelhavet är inte spikat.
– Man kan tänka sig Izmir i Turkiet, Aten-Pireus i Grekland, Genua i Italien, Nice, Cannes eller Marseilles i Frankrike och Barcelona i Spanien. Men inget är klart ännu, säger Göran Bengtsson.
Mats Fahlgren
Läs mer: http://www.soic.se/