Kollektivtrafiken ska vara gratis och det ska vara lagligt att måla graffiti på elskåp. Ungdomsfullmäktige i Göteborg har rivstartat med flera kontroversiella beslut. Nästa vecka ska ett nytt fullmäktige väljas.
Förra valet var valdeltagandet ganska lågt, 13,5 procent. Den här gången ska ungdomsfullmäktiges ledamöter vara ute och ”missionera” i skolorna för att få upp intresset, det har de själva beslutat.
– Jag vet att det sker på många håll och har bett våra kontaktpersoner i stadsdelarna att hålla kontakt med ungdomarna, för de vill vara ambassadörer och hjälpa till, säger Eva Looström, projektledare för ungdomsfullmäktige (UF).
Ska ge ut en broschyr
Vid senaste mötet beslutade UF också att använda en del av sitt anslag på 300.000 kronor till en broschyr om jämställdhet och integration. Förslaget väckte stort engagemang och flera ledamöter ville göra en större kampanj än det ansvariga utskottet JIF (Jämställdhet, Integration, Fördomar) hade tänkt sig – en broschyr.
Nu jobbar JIF-utskottet med att diskutera form och innehåll och letar tryckeri. Så snart kan broschyren tryckas.
Även tanken på gratis kollektivtrafik väckte lång och het debatt. Gustav Gabinus från Örgryte och tre kamrater hade lagt förslaget:
– Ockelbo kommun har infört gratis kollektivtrafik och det har lett till ett fyrdubblat resande. Vi måste resa mer kollektivt för att minska avgaser och klimatpåverkan, sade Gustav Gabinus.
– Orealistiskt! Sänka priserna är väl OK, men inte gratis, tyckte Axel Flinth från Örgryte.
Han fick medhåll av Max Norin Barrhäll från Torslanda:
– Förslaget är bra, men inte realistiskt inom 20-30 år. Vandaliseringen på bussar och spårvagnar kostar Västtrafik massor. Och vandaliseringen blir svårare att stoppa om man inför gratisåkning.
– Det tror jag inte alls, svarade Gustav Gabinus.
– Snarare blir alla stolta över bussar och spårvagnar som inte har kontrollanter och höga taxor och då låter man bli att vandalisera. Om vi vill att våra barnbarn ska kunna leva på den här planeten, måste miljön få kosta lite!
Vill få frågan utredd
Till slut vann Gustav och hans anhängare voteringen. UF uttalade sig för gratis kollektivtrafik i Göteborg och ber om en utredning i samarbete med kommunfullmäktige om hur det ska kunna finansieras.
Förslaget från kulturutskottet att göra det tillåtet att måla graffiti på stadens elskåp vållade också heta känslor. Flera ungdomar tyckte inte att UF skulle driva såna frågor, det skulle kunna göra många äldre negativt inställda till UF.
– Jag tror att klottret skulle öka, det är inte bra om vi förknippas med detta. Många ute i samhället tycker inte att det är fint med graffiti, ens på fula elskåp, sade Gabrielle Göthberg från Centrum.
– Vi måste tänka på alla i samhället. Graffiti på elskåpen kan dra ner värdet på en dyr villa i Örgryte eller lägenhet i Vasastan, tyckte Ludvig Giunti Vinnergård från Kärra-Rödbo.
– Man köper väl inte hus utifrån hur elskåpen i området ser ut, svarade Axel Flinth.
– Vi måste få folk att inse skillnaden mellan graffiti och klotter. Graffiti är faktiskt en växande konstform, sade Max Norin Barrhäll från Torslanda.
Graffiti-anhängarna vann
Och det blev graffiti-anhängarna som vann voteringen. Även gångtunnlarna togs med som lagliga graffitiplatser, ”så länge skillnaden mellan graffiti och klotter är uppenbar”.
Ungdomsfullmäktige har också infört också en ovanlig form av sympatiyttring: tysta applåder!
– Så här gör döva när de applåderar, sade ordförande Katarina Wildfang och viftade med händerna i luften.
Den tysta applåden anammades med stor entusiasm, vilket sparade in en hel del debattid vid kvällsmötet 21 september.
Sedan dess har ungdomarnas beslut förts vidare.
– Vi har skrivit fyra brev till berörda nämnder och förvaltningar. Vi kan inte räkna med att alltid få som vi vill. Men idéerna ska föras vidare och bemötas i ett samtal, en dialog – det är det viktigaste av allt, säger Eva Looström.
Mats Fahlgren

4876