Michael Johansson är lärare och öppet homosexuell. Genom att berätta om sitt eget liv har han undervisat i hbt-frågor långt innan det blev ett EU-projekt.
– Det handlar egentligen inte om homosexualitet utan om att våga vara sig själv.
Det är stilla i korridoren utanför klassrummen. Springande fötter har gått hem för dagen och bland klädkrokarna hänger bara en blå mössa kvarglömd. I lärarrummet på Casa Montessori i Partille tar matte och NO-läraren Michael Johansson dagens sista kopp kaffe.
– Här på skolan är jag bara Micke, säger han. De flesta vet att jag är homosexuell men det är inget märkvärdigt. Eleverna har fått reda på det naturligt och stegvis, jag har aldrig sagt ”Hej jag heter Micke och är bög”.
Berättar om sin man Ulf
Genom att ha nära kontakt med sina elever och inte vara hemlighetsfull med sitt privatliv får de reda på att Michael till exempel inte firade jul med en fru. Utan sin man Ulf.
– Jag tror man kan utmana många fördomar bara genom att det finns någon som är homosexuell på en skola. Därför är det synd att väldigt få lärare är öppna med sin homosexualitet.
Men Michael påverkar också genom undervisning. Det hela började för ungefär nio år sedan när en gammal klasskompis från lärarhögskolan frågade om han kunde komma och träffa hennes klass. Efter första lektionen hörde fler kollegor av sig. Sedan dess är han varje vår, när det är dags för sex- och samlevnadslektion, ute och berättat om sitt liv för ett tiotal högstadieklasser runt om i Göteborg.
Michael berättar att eleverna har ett behov av att prata om homosexualitet och att de frågor han får innan lektionen ofta avslöjar en märklig bild av homosexuella.
Svenssonbögar inte vanliga i TV
– När man till exempel ser ett reportage om bögar på TV är det aldrig Svenssonbögen de visar upp och när jag kommer in i klassrummet utan svandun, i mina jeans, märker jag att de ibland blir förvånade.
Michael menar att det är oerhört viktigt att lärare vågar bjuda in till samtal om homosexualitet.
– Och i slutändan handlar det faktiskt inte om sexuell läggning, säger han. Allt det vi pratar om handlar egentligen om att vara sig själv och gå sin egen väg. Och om att vara ett stöd till andra i livet. Att tänka efter själv vad man vill göra och våga göra det. Då spelar det ingen roll om man är bög, flata eller vill gå en speciell utbildning som mamma och pappa inte vill att man skall gå.
Åsa Rehnström