”Den som inte har tid för fysisk aktivitet får förr eller senare avsätta tid för sjukdom” Dr. Edward Stanley (1826–1893)
För att Göteborg ska vara en bra stad att leva i är det viktigt att göteborgarna mår bra. Därför arbetar Göteborgs Stad med många olika delar av det som brukar kallas folkhälsa.

Spännvidden på verksamheten är stor. Från bra mat på äldreboendena till attraktiva motionscentraler och idrottsanläggningar. Det finns självhjälpsgrupper för att sluta röka. I bostadsområden görs trygghetsvandringar för att otrygga platser ska åtgärdas. Föreningslivet arbetar aktivt i skolan för att barnen ska röra på sig mer. I många stadsdelar finns träffpunkter för äldre där man både dricker kaffe och dansar. Listan kan göras mycket längre.

Alla har vi vårt eget sätt att må bra och var och en har ansvar för sin egen hälsa, inte minst när det gäller matvanor. Cykelturer till jobbet, promenader med hunden eller några timmars körsång en kväll i veckan kan göra underverk med både kropp och själ. Men ibland kan det vara skönt att få lite hjälp på traven. Cykelutmaningen och promenadkampanjen kan vara den där kicken som behövs för att komma igång med vardagsmotionen. För som professor Peter Friberg konstaterar – att äta rätt och vardagsmotionera är en investering.