Majvecka med fokus på EuropaEU-minister på besök, seminarium om hållbar tillväxt och smaskiga bakelser. Det är några av inslagen när Göteborg den 7-13 maj firar årets Europavecka i Västsverige.
För åttonde året i rad arrangeras Europaveckan i Västsverige. Aktiviteterna varierar från kommun till kommun, från stadsdel till stadsdel. Det kan vara allt från föredrag med kända gäster till europeiska maträtter i bamba.
På Europadagen den 9 maj kommer Sveriges EU-minister Cecilia Malmström till Göteborg för att delta i seminariet ”Hållbar tillväxt i Europa – utopi eller verklighet?”.
– Seminariet belyser ämnet ur ett brett perspektiv. Målgruppen är i första hand tjänstemän och politiker i Västra Götaland och studenter. Allmänheten är välkommen i mån av plats, säger Camilla Ek, verksamhetsledare för Europa Direkt Västsverige.
Syftet med Europaveckan är att sätta fokus på aktuella EU- och Europafrågor, men den är också ett tillfälle för kommunerna att visa upp sitt internationella arbete. Initiativet togs inför Europadagen år 2000, eftersom det då var 50 år sedan den franske utrikesministern Robert Schuman lade fram ett förslag på en europeisk kol- och stålgemenskap.
Tidigare år har den arbetsgrupp som tar fram programmet för Europaveckan valt att ha ett gemensamt tema för alla evenemang. I år gör man annorlunda.
– Förra gången var temat ”Leva och arbeta i Europa”, innan dess ”Vart är EU på väg?”. I år ville vi lämna öppet för alla typer av aktiviteter och valde därför att inte begränsa innehållet med ett tema, säger Camilla Ek.
Camilla Adolfsson
Läs mer och se programmet på www.europaveckan.nu