– All aktivitet är bättre än ingen aktivitet, säger sjukgymnasten Maria Lindqvist.
Det blir inte mindre sant när man blir äldre.
Här tipsar hon om vilka motionsformer som passar extra bra för seniorer.

Maria Lindqvist är sjukgymnast och arbetar mycket med ortopediskador hos både unga och äldre. Dessutom är hon tidigare elithandbollsspelare i Sävehof och landslaget. Hon har med andra ord bra koll på vad fysisk aktivitet betyder för kroppen.
– Träning har samma effekt oavsett ålder. Du får samma förbättringar av kondition och styrka även om du är över 90. Många äldre som får problem med lederna blir mindre aktiva, ofta för att de inte vågar träna. Men brosket i lederna nybildas när man använder det och därför är det bättre att röra på sig. Även benskörhet motverkas genom att man är aktiv och dessutom är motion bra mot depressioner.
Maria Lindqvist påpekar att om man börjar med gånghjälpmedel så innebär det också att man tappar lite av balansfunktionen.
– Om man behöver rollator så ska man förstås använda det, men då är det viktigt att träna balansen, annars ökar risken för fallskador.
Hon rekommenderar den som har hjärtproblem att ta kontakt med exempelvis en sjukgymnast för att få träningsråd, men ser ingen typ av aktivitet som direkt olämplig för äldre.
– Inte så länge man använder sunt förnuft och lyssnar på kroppen. Men man ska inte gå ut för hårt utan börja med låg belastning, eftersom äldre inte har samma hållfasthet i senor och muskler. Om man redan är aktiv så är det egentligen bara att fortsätta som förut, men behovet av stötdämpning ökar så använd bra skor och träna hellre i skogen än på asfalt.
ULF BENKEL

Dessa fem aktiviteter rekommenderar Maria Lindqvist särskilt för äldre:
Promenader – med eller utan stavar
– Att gå en lagom sträcka är en bra varje dag-aktivitet som genom belastningen stimulerar brosket i lederna att nybildas. Att någon gång i veckan förlänga promenaden förbättrar dessutom konditionen. Stavar ger stöd och ökar pulsen och cirkulationen eftersom man använder armarna mer.
Styrketräning
– Går att göra på gym, som seniorgympa, annan gruppträning eller hemma med ett eget program. Många äldre tappar muskelstyrka ganska drastiskt och styrketräning har visat sig ge bra effekt på funktionsförmågan.
Dans
– Otroligt bra. Inte bara för konditionen, utan även för att man tränar upp balans och koordination. Dessutom är det väldigt roligt!
Vattengymnastik
– Väldigt skonsamt, och därmed ett bra sätt att få upp pulsen även för den som har värk och kanske inte kan promenera. Eftersom man inte ramlar på samma sätt i vatten kan man också träna upp balansen.
Cykling – ute eller på motionscykel hemma
– Också en skonsam motionsform som ändå ger kondition och styrka och sätter igång cirkulationen. Många tycker att man blir mjukare i kroppen av att cykla.