Tomma och ödsliga skolkorridorer på kvällarna? Glöm det.
På Angereds Kulturskola hörs instrument, röster och skratt. Här kryllar det av ungdomar som vill få fart på sina kulturella talanger.
Längs väggarna står marimbor, pukor och digitala trumset. I rummets mitt trängs ett ormbo av sladdar, mikrofoner och niondeklassare. Det är musikverkstad på Angereds Kulturskola och på dagens schema står insjungning av Bryan Adams gamla hit Everything I do.
– Vilken grym tagning! ropar sångpedagogen Magdalena Strandell.
– Åh nej, jag tappade bort mig igen, säger Nanzy Tavsan, en av sångarna.
Hon och kompisarna Binta Sagnia och Heliz Isa laddar för en ny tagning. Och att behöva lägga sången en gång till är bara kul, försäkrar de – de älskar att sjunga.– När man ser och hör andra artister sjunga så blir man inspirerad. Då vill man göra det själv också, säger Heliz.
En välisolerad vägg bort från musikverkstaden är det fiol som gäller. Andraklassaren Lavin Omer värmer upp och stämmer fiolen innan det är dags för Rocktolvan. Hon har spelat i ett och ett halvt år, och drömmer om att börja med piano också.
– Tonerna låter så fint, säger hon.
Just fiol eller blockflöjt förknippas ofta med den gamla kommunala musikskolan. Men i dag har musikskolan gjorts om till kulturskolan och upplägget är friare, bredare, och inte längre begränsat till bara musik.
På Angereds Kulturskola, som i våras utnämndes till Årets Kulturskola, är utbudet brokigt: här finns slagverk och piano, dans och orientaliska instrument, nycirkus och drama.
Och niondeklassarna trivs i sin musikverkstad. Man lär sig mycket och har samtidigt roligt, förklarar tjejerna i mun på varandra.
– Och så är det billigt, om man jämför med annat man kan göra på fritiden, tillägger Nanzy.
Både hon och Binta tar sånglektioner privat, och tycker att musikverkstaden är ett bra komplement.
– Lektionerna är striktare. Här får man sjunga mer fritt, säger Binta som vill jobba med musik i framtiden: första steget blir att söka till nästa omgång av Idol.
Favoriterna i musikverkstaden är Whitney Houston, Mariah Carey, Christina Aguilera, Michael Jackson, och Darin, såklart. Och så George Michael.
– Man kan tro att han bara är en gammal gubbe men han har grym röst, säger Nanzy som själv planerar att fortsätta sjunga resten av livet:
– Jag vill helst bli barnpsykolog eller kurator, och så tänkte jag att jag kan hålla på att sjunga lite vid sidan av.
För Heliz har kulturskolan också öppnat nya dörrar. Förutom att sjunga dansar hon kurdisk dans, spelar piano och setar (en sorts luta), och har nyligen fått upp ögonen för bildkonst.
– När man är liten brukar alla ju ha en dröm om vad de ska bli. Jag har aldrig haft någon sådan dröm, men nu känner jag att det skulle vara kul att hålla på med bild och form och musik i framtiden, säger hon.
Johanna Westlund
4999