Sommar i stan? Som göteborgare behöver du aldrig ha långtråkigt – staden är full av sommaraktiviteter. Och många av dem är helt gratis.

Att staden bjuder på Sommarunderhållningen i parker och gaturum är tradition. Barnteater, allsång, visaftnar, berättelser vid elden eller dans till folkparksorkestern – allt är gratis. I år har dessutom två nya spelplatser i Hammarkullen tillkommit.
Ett annat sommarnöje som inte kostar pengar är att titta på samtidskonst i Konsthallen vid Götaplatsen. Och att besöka stadens museer är, om inte gratis, så i alla fall väldigt billigt.
– I år har vi infört årsbiljett. Om man betalar 40 kronor i entré på ett av museerna – Konstmuseet, Stadsmuseet, Sjöfartsmuseet eller Röhsska – så går man in gratis resten av året. Det är bara att visa upp biljetten, säger Åsa Nohlström på Kulturförvaltningen.
Soliga och varma dagar är förstås ett svalkande utomhusbad ett mer lockande alternativ. I Göteborg finns inte mindre än 24 offentliga badplatser, och flera av dem har rustats upp inför sommarsäsongen.
Det stora kalaset i augusti är sommarens höjdpunkt. I år intensivare än någonsin tidigare: massor av nya programpunkter på scener som koncentreras till de mest centrala delarna. Frihamnspiren försvinner som scen, istället ska både unga och äldre lockas till stråket mellan hamnen och Lilla Bommen upp till Götaplatsen och ända bort till Liseberg.
Namnet – Göteborgs kulturkalas – är också nytt. Den här gången får dans, teater, bildkonst, litteratur och arkitektur större utrymme.
– Kalaset är, och har alltid varit, folklig kultur. Vi behåller det tidigare konceptet samtidigt som vi tillför en del nytt, säger Leif Nilsson på Göteborg & Co.
Göteborgskalaset brukar ha omkring en miljon besökare under tio dagar. Årets kulturkalas pågår bara under sex dagar, men med utökad bredd hoppas man locka både gamla kalasentusiaster och attrahera nya.
– Göteborgarna kommer att märka skillnaden. Det blir ett mycket spännande kalas, lovar Leif Nilsson.
Elisabeth Klingberg

Sommarunderhållningens program och länk till museerna: www.kultur.goteborg.se
Karta till badplatserna: www.parkochnatur.se
Kulturkalaset: www.goteborg.com/kulturkalaset