Miljöfordon, ekologiskt odlad mat, dricksvatten ur kran och grön el. Det är några saker som gör EM i friidrott i Göteborg miljövänligt.
Det är ett steg på vägen mot visionen om Göteborg som en grön evenemangsstad.
Göteborg har en svårslagen fördel som idrottsstad med miljöprofil. Stan är så liten att det mesta går att nå till fots. Huvudarenan ligger mitt i smeten och de aktiva kan erbjudas en egen spårvagnslinje för att nå Slottsskogsvallen.
Men det är en bra bit kvar till ett helt igenom miljöanpassat arrangemang. För varje större evenemang som arrangeras i Göteborg, där Göteborgs Stad är inblandat, sätts ribban ändå lite högre.
– Egentligen måste den organisation som beslutar vilken stad som får ett visst idrottsarrangemang ha med miljöfrågor från början för att det ska gå att nå ända fram. Miljöfrågorna måste finnas med i budgeten från start, säger Christina Ramberg på miljöförvaltningen som sitter med i den miljögrupp EM-ledningen tillsatt.
För ett år sedan la miljögruppen fram en policy och ett program för hur EM i friidrott i Göteborg skall bli grönare.
Arbetet underlättas av att Göteborgs Stads regler för upphandling ska gälla. Det betyder att det ställs krav på att alla leverantörer ska ha ett strukturerat miljöarbete och att en viss del av livsmedelsinköpen ska bestå av ekologiskt odlad mat.
Hotellens miljöprofil
Endast ett fåtal hotell i Göteborg är miljödiplomerade. Miljöförvaltningen har gått ut med en checklista för att se hur miljöarbetet bedrivs på hotellen och för att erbjuda miljödiplomering till reducerat pris.
– Vi har fått in svar från cirka 60 procent av hotellen vi frågat hittills. Många har ett miljöarbete och några är miljödiplomerade. Det här blir en bra kartläggning och det ger en viktig signal till hotellen att de här frågorna prioriteras, säger Peer-Erik Carlsson.
Men det finns ingen möjlighet att använda sanktioner mot de hotell som inte driver något miljöarbete. Varenda hotellbädd i stan behövs under evenemanget.
– Det handlar om ett samarbete och ett långsiktigt arbete, säger Peer-Erik Carlsson.
En viktig del av miljöarbetet inför EM kallas ”Eco Fair Play”. Ett 20-tal aktiva friidrottsungdomar ska få en större miljöinsikt och bidra med sina idéer om hur arrangemanget och idrotten i Sverige ska bli mer miljöanpassat.
– Förhoppningen är att dessa ungdomar ska fungera som miljöambassadörer i framtiden, säger Christina Ramberg.
Arbetet med ”Eco Fair Play” bedrivs tillsammans med Göteborgs Friidrottsförbund och idrotts- och föreningsförvaltningen.
Lotta Williams