…, sjuksköterska på Gråbergets vård- och äldreboende, avdelning 4.
Vita dukar och vin till maten på helgen – vad är det som hänt på avdelningen?
– Vi har varit med i ett projekt som heter Bättre mat och hälsa för äldre. Det handlar om att göra måltiderna till dagens höjdpunkt och få en lugnare miljö. Det gör också att många äter bättre, särskilt äldre med demenssjukdom.
Vilka andra förändringar har ni gjort?
– Diskmaskin, teve och radio får inte vara igång när vi äter. Inga andra än de boende och de fyra eller fem i personalen som behövs vid måltiden är i matsalen. Borden är vackert dukade även till vardags. Dagens meny finns utskriven och ställs på varje bord. Bröd och kylbrickor med smör och pålägg finns att ta för dem som vill ha.
– Dessutom har vi infört mellanmål och ”teve-mål” för dem som så önskar. Nattpersonalen serverar smörgås och mjölk till den som vaknar och är hungrig. Morgontrötta boende kan få sin frukost på sängen.
Har inte det blivit en massa merarbete för personalen?
– Nej, de jobbar inte mer, utan på ett annat sätt och det mår alla bättre av, både personalen och de boende. Ingen skulle vilja gå tillbaka till det gamla!