medlem i Majornas Bilkooperativ som är Sveriges största bilpool.

  Hur mycket pengar sparar familjen på att vara med i bilpoolen jämfört med att ha en egen bil?
  – Vi åker spårvagn eller cyklar till jobbet och kör bil 200-300 mil per år, och räknar med att spara mellan 20.000 och 30.000 kronor om året, jämfört med att ha en egen bil av samma standard som vi har tillgång till i bilpoolen.
  Hur är det möjligt?
  – Det är många faktorer som spelar in. Man brukar räkna med att bara själva åkandet minskar med upp emot 25 procent om man är med i en bilpool, jämfört med om man har ständig tillgång till egen bil. Man cyklar eller går istället för att slentrianmässigt ta bilen. Andra besparingar är ju alla mer eller mindre fasta kostnader, som skatt, försäkring, reparationer och värdeminskning, som slås ut på fler mil och fler användare i bilpoolen. Dessutom slipper man överraskningar eftersom man bara betalar ett bestämt pris för just den tid man använder bilen och sträckan man kör.
  Kan man alltid räkna med att det finns en bil ledig när man behöver den?
  – Under större delen av året är det sällan att alla bilar är upptagna samtidigt, ofta kan man boka bilen smidigt på nätet och sedan gå direkt ner och åka iväg. Under sommaren är bokningstrycket högre, då är det bra att ha lite framförhållning. Skulle det vara fullbokat har vi rabatt på flera hyrbilsfirmor, vår familj lägger upp emot 3.000 kronor om året på taxi eller vanlig hyrbil. Ska man åka långt lönar det sig ofta att hyra en bil med fria mil.
  Finns det andra fördelar än de rent ekonomiska att vara med i en bilpool?
  – Absolut, för oss som bor inne i centrala stan är det guld värt att ha ständig tillgång till fasta parkeringsplatser. Sedan är det väldigt skönt att slippa bilen när man inte behöver den.
  ANDERS EGLE