… ordförande i Seniornet Göteborg, en ideell förening som under mottot ”Äldre lär äldre” arrangerar datorkurser för människor från 55 år och uppåt.
Förra våren var ni 467 medlemmar. Hur många är ni nu?
– Sist jag kollade var vi 669. Vi växer så det knakar! Förutom vår gamla lokal på Lotsgatan i Majorna har vi nu också verksamhet på Brunnsbotorget på Hisingen. Vi har 56 studiecirklar per år och omkring 65 olika ledare. Det är inte illa för en ideell förening.
Vad kan man lära sig hos er?
– Vi har nybörjar- och fortsättningskurser om bland annat Windows, internet, Word, bildbehandling, släktforskning på nätet och om att göra en egen hemsida. Dessutom har vi IT-kafé, support och månadsträffar och är ute och informerar på bibliotek, träffpunkter och kulturhus. Just nu har vi sommaruppehåll, men i september drar allt igång igen.
Vad är kursdeltagarna mest intresserade av?
– De vill använda datorn till både nytta och nöje, både betala räkningar på nätet och mejla med släkt och vänner. Många fotograferar och är intresserade av bildbehandling, andra vill ha en egen hemsida och vissa har tidigare använt dator i jobbet men vill lära sig mer.
Vad är viktigast med det ni gör?
– Att överbrygga de digitala klyftorna i samhället så att även äldre kommer med i gemenskapen och lär sig det här sättet att kommunicera. Det roligaste är att se när människor som kanske har varit lite rädda för datorn eller väldigt skeptiska upptäcker den här världen och hur skoj det kan vara.
ULF BENKEL

Läs mer: www.seniornet-goteborg.se